A fost aprobat si publicat Proiectul de Ordin pentru aprobarea sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2015 si pentru modificarea si completarea unor reglementari contabile.
Descarcati aici PROGRAM BILANT IUNIE 2015!
Cine depune bilantul contabil la 30 iunie 2015?
Acest sistem este aplicabil urmatoarelor categorii de persoane:
- persoanelor carora le sunt incidente Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin OMFP 1802/2014 si care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei.
- societatilor carora le sunt incidente Reglementarile contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara, aplicabile societatilor comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, aprobate prin OMFP 1286/2012 si care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 220.000 lei.

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Conform documentului, acest sistem de raportare se aplica inclusiv operatorilor economici al caror exercitiu financiar este diferit de anul calendaristic.
Nu au obligatia de a intocmi si depune raportari contabile la 30 iunie 2015:
- entitatile a caror cifra de afaceri nu depaste 220.000 lei;
- entitatile care nu au desfasurat activitate de la data infiintarii pana la 30 iunie 2015;
- entitatile care in tot semestrul I al anului 2015 s-au aflat in inactivitate temporara,
- entitatile infiintate in cursul anului 2015;
- persoanele juridice care se afla in curs de lichidare, potrivit legii.
Sedii secundare
In cazul persoanelor juridice care au subunitați fara personalitate juridica, activitatea desfasurata de acestea se insumeaza de persoana juridica care intocmeste raportarea contabila la 30 iunie 2015.
Sedii permanente
Conform proiectului aprobat și publicat, sistemul se aplica si subunitatilor deschise in Romania de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European, indiferent de exercitiul financiar ales, in conditiile legii.
In situatia in care persoana juridica cu sediul in strainatate isi desfasoara activitatea in Romania prin mai multe sedii permanente, raportarile contabile cerute de legea contabilitatii se intocmesc de sediul permanent desemnat sa indeplineasca obligatiile fiscale, acestea reflectand activitatea tuturor sediilor permanente. In acest scop, sediul permanent desemnat procedeaza la insumarea informatiilor corespunzatoare activitatii desfasurate de fiecare sediu permanent.
Structura raportarilor contabile
In scopul stabilirii sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2015, operatorii economici care aplica Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin OMFP 1802/2014, au in vedere criteriile prevazute la pct. 9 din reglementarile respective.
Indicatorii total active, cifra de afaceri neta si numar mediu de salariați se determina pe baza situațiilor financiare anuale ale exercițiului financiar precedent.
Termen de depunere
Raportarile contabile la 30 iunie 2015 se depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice pana cel mai tarziu la data de 17 august 2015.
Modalitatea de depunere
Raportarile contabile se depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in format hartie si in format electronic sau numai in forma electronica pe portalul www.e-guvernare.ro, avand atasata o semnatura electronica extinsa.
Entitatile pot depune raportarile contabile la registratura unitatilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice sau la oficiile postale, prin scrisori cu valoare declarata sau numai in forma electronica pe portalul www.e-guvernare.ro, avand atasata o semnatura electronica extinsa.
Conform noului act, este eliminata obligativitatea stampilarii formularelor de raportare contabila.