La jumatatea saptamanii in curs, premierul Victor Ponta si-a exprimat opinia cu privire la criticile pe care presedintele Klaus Iohannis le-a transmis in legatura cu modificarile introduse de noul Cod fiscal care in acest moment se afla la Presedintie spre promulgare.
„Sincer, nu. si acum, dincolo de chestiuni personale, aceasta este o chestiune foarte importanta. Codul fiscal, de fapt, defineste o anumita structura economica si bugetara a Romaniei. Nu a aparut peste noapte, nu a fost adoptat alaltaieri, stiti, ca ieri, sau astazi, sa zica domnul presedinte ceva. A fost discutat un an de zile, a fost in discutii cu Banca Mondiala, experti, inca vreo jumatate de an am discutat cu Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (…) a fost in Parlament, a fost adoptata in unanimitate in comisiile de buget-finante, Senat, Camera Deputatilor, a fost trimisa la promulgare, a fost prezentat Comisiei Europene, FMI, peste tot, deci vorbim de un document extrem de important si care nu a aparut peste noapte”, a declarat premierul, la postul B1 TV, citat de Agerpres.
De asemenea, acesta a precizat ca aceste critici nu reprezinta opinia PNL care a votat Codul fiscal, ci probabil opinia unor analisti din afara care cred ca situatia Romaniei este una prea buna.
Potrivit Agerpres, premierul a precizat ca unele prevederi ale noului Cod fiscal sunt cunoscute "nu doar de specialistii in economie sau de catre analisti”, ci si de catre cetateni.
In acest sens, acesta a precizat, potrivit sursei amintite mai sus:
"Cred ca fiecare cetatean, daca faceti un sondaj stie: "Da, domn’e se reduce TVA de la 24 % la 19%, se scoate acciza la carburant si se scad"…Deci, sigur ca am fost uimit, pentru ca daca presedintele ar fi avut ceva… ba, la un moment dat a zis chiar ca e un cod al lor, e al PNL-ului, nu e al meu, a zis e un Cod foarte liberal. Deci nu a aflat ieri de Codul fiscal. (…) Deci nu e o chestie care a aparut peste noapte, ci e o chestiune clara", a spus premierul.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
In acelasi timp, premierul a mentionat ca este de acord cu declaratiile guvernatorului BNR privind faptul ca macrostabilitatea pe care Romania a dobandit-o este si reversibila.
"Sunt total de acord, dar ideea este urmatoarea. intr-o societate democratica cum ar trebui sa fie Romania, nu stiu daca e, sper sa fie, un act de asemenea importanta care a fost dezbatut un an de zile (…) sa-l oprim acum ? Mi se pare ceva imposibil de explicat, adica…", a precizat acesta.