Discutam in studiul de caz urmator despre sumele reflectate in conturile 409 si 419 care nu mai fac obiectul evaluarii incepand cu data de 01.01.2015. In raspunsul oferit, se tine cont si de prevederile aduse de OMFP 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate.
Soldul contului 409 si 419 - valuta, plati in avans in valuta, incasari in avans in valuta-, se aduce la cursul ultimei zile din luna?
La pct. 316 alin. (2) din OMFP 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, se prevede ca incepand cu data de 1 ianuarie 2015, sumele reflectate in conturile 409 "Furnizori - debitori" si 419 "Clienti - creditori", nu mai fac obiectul evaluarii in functie de cursul valutar, la finele lunii, respectiv la finele exercitiului financiar.
Prin urmare, indiferent daca sumele din conturile 409 "Furnizori - debitori" si 419 "Clienti - creditori", sunt in valuta sau in lei, acestea nu se mai evalueaza.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu, consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar
conturile 409 si 419, avans in valuta, clienti, creditori, curs valutar, omfp 1802
TEXT 9
Legea nr. 152/2015 modifica unele reguli privind inregistrarea in registrul comertului
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Prin Legea 152/2015 se modifica Legea nr. 359/2004 privind simplificarea formalitatilor la inregistrarea in registrul comertului a persoanelor fizice, asociatiilor familiale si persoanelor juridice, inregistrarea fiscala a acestora, precum si la autorizarea functionarii persoanelor juridice.
Legea nr. 359/2004 privind simplificarea formalitatilor la inregistrarea in registrul comertului a persoanelor fizice, asociatiilor familiale si persoanelor juridice, inregistrarea fiscala a acestora, precum si la autorizarea functionarii persoanelor juridice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 839 din 13 septembrie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 6, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu urmatorul cuprins:
"
(2^1) Cererile de inregistrare si documentele eliberate in format electronic, avand incorporata, atasata sau logic asociata semnatura electronica extinsa, pot fi trimise prin mijloace electronice, prin intermediul portalului de servicii on-line al Oficiului National al Registrului Comertului, precum si prin intermediul sistemului Punctul de contact unic electronic (PCU), in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 49/2009 privind libertatea de stabilire a prestatorilor de servicii si libertatea de a furniza servicii in Romania, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 68/2010."
2. Articolul 8 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
Art. 8.
(1) La inmatriculare/inregistrare, solicitantilor li se elibereaza certificatul de inregistrare, continand numarul de ordine din registrul comertului si codul unic de inregistrare fiscala atribuit de Ministerul Finantelor Publice, precum si, dupa caz, identificatorul unic la nivel european (EUID) si alte date, stabilite prin ordin al ministrului justitiei. Certificatul de inregistrare este insotit de rezolutia persoanei competente cu solutionarea cererii de inregistrare, precum si de alte acte prevazute de prezenta lege.
(2) La inregistrarea modificarilor actului constitutiv se elibereaza certificatul de inscriere de mentiuni, insotit de rezolutia persoanei competente cu solutionarea cererii de inregistrare, precum si alte acte prevazute de prezenta lege.
(3) Atat la inmatriculare, cat si la fiecare inregistrare a modificarilor actului constitutiv, solicitantilor, odata cu eliberarea documentelor mentionate la alin. (1) si (2), li se pot furniza informatii privind datele inregistrate in registrul comertului, cu achitarea tarifelor aferente.
(4) Termenul de eliberare a certificatului de inregistrare si a certificatului de inscriere de mentiuni este de 3 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii, daca persoana competenta sa solutioneze cererile de inregistrare nu dispune altfel, pentru completarea documentatiei."
3. Articolul 14 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
Art. 14.
(1) in urmatoarea zi lucratoare dupa efectuarea inmatricularii persoanelor juridice, oficiul registrului comertului comunica un extras al rezolutiei prin care s-a dispus inmatricularea catre Regia Autonoma «Monitorul Oficial», spre publicare, pe cheltuiala solicitantului. La cererea si pe cheltuiala solicitantului, rezolutia se publica integral.
(2) Extrasul rezolutiei prin care s-a dispus inmatricularea persoanei juridice cuprinde urmatoarele elemente: numarul si data rezolutiei, denumirea, sediul social si forma juridica, numele si adresa fondatorilor, administratorilor si, daca este cazul, a cenzorilor, domeniul si activitatea principala, capitalul social si durata de functionare. Pe extras se va mentiona numarul de ordine in registrul comertului, codul unic de inregistrare fiscala atribuit si, dupa caz, identificatorul unic la nivel european (EUID).
(3) Publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei a extrasului rezolutiei sau, dupa caz, a rezolutiei integrale se va efectua in cel mult 21 de zile lucratoare de la data inregistrarii cererii la oficiul registrului comertului. Regia Autonoma «Monitorul Oficial» are la dispozitie pentru efectuarea publicarii un termen de 17 zile lucratoare de la data primirii extrasului rezolutiei sau, dupa caz, a rezolutiei integrale. Daca termenul prevazut la art. 8 alin. (4) se modifica corespunzator celor dispuse de catre persoana competenta sa solutioneze cererile de inregistrare, pentru completarea documentatiei, termenul de publicare se prelungeste in mod corespunzator.
(4) Prevederile alin. (1) si (3) se aplica in mod corespunzator pentru toate actele care se inregistreaza in registrul comertului si fac obiectul publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, respectiv Partea a VII-a."