Modificarile fiscale pe care le promite Codul fiscal nu aduc cele mai bune vesti pentru mediul de afaceri autohton. In ciuda unor analize concrete, exceptand analiza minutioasa intocmita de Consiliul fiscal si care pare sa fi fost trecuta cu vederea, reactiile pe marginea acestui subiect par din ce in ce mai lipsite de putere.
"Anumite prevederi fiscale dezavantajeaza capitalul autohton fata de cel strain, prevederi existente si in actualul Cod fiscal dar si in cel ce va fi adoptat conform proiectului deja aprobat de parlament dar intors de presedinte", scrie HotNews.ro intr-o analiza realizata de Adrian Benta si Dragos Patroi.
Astfel, acestia dau ca exemplu mai multe societati si explica, in termeni concisi, de ce o firma din Romania este dezavantajata odata cu noile modificari si cum diferentele favorabile inclina balanta catre firmele nerezidente.
"Sa presupunem ca societatea ALFA SRL este o persoana juridica romana, care are o situatie financiara destul de buna, cu un grad de indatorare mai mic decat trei, dar are in derulare cateva proiecte, ce implica contractarea unui imprumut. In obtinerea aceastei finantari nu apeleaza la institutiile financiar bancare autorizate in acest sens, ci se orienteaza catre un tert, respectiv firma mama, ce-i acorda un imprumut pe termen lung.
Iar aici apar cele doua ipoteze de lucru, ce conduc la o impozitare diferita, favorabila nerezidentilor, cum se impoziteaza dobanda cand societatea mama este inmatriculata intr-un alt stat membru sau cand societatea mama este din Romania.
Cazul 1 - Societate mama dintr-un alt stat membru!
Capitalul social al societatii ALFA SRL este detinut integral de firma mama OMEGA S.R.L., persoana juridica stabilita si rezidenta fiscal intr un alt stat membru, cum ar fi Olanda. Suma imprumutata este de 100.000 de euro, la un nivel al dobanzii de 6% pe an. In aceste conditii, dobanda anuala datorata de firma ALFA catre firma mama OMEGA este de 6.000 de euro.
Ce impozit se datoreaza in Romania pentru plata aceasta de dobanda? Conform art. 23 alin. (5) lit. b) din Codul fiscal, suma cu dobanda achitata de 6.000 de euro este o cheltuiala integral deductibila la nivelul firmei ALFA SRL, adica bugetul nu incaseaza nici un ban! In plus , suma cu dobanda achitata de 6.000 de euro catre firma OMEGA SRL din Olanda, este scutita de la plata impozitului pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti, conform art.117 lit. j) coroborat cu prevederile Titlului V Cap. IV din Codul fiscal.

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Pe scurt: bugetul general consolidat al Romaniei incaseaza, ca urmare a acestei tranzactii, fix 0 lei."