Ministerul Finantelor Publice a transmis un comunicat prin care anunta ca este in continuare cea mai transparenta institutie publica, potrivit unei monitorizari realizate de Academia de Advocacy. Concluziile arata ca Ministerul Finantelor Publice a supus dezbaterii publice toate proiectele de acte normative initiate, precizeaza acelasi anunt.
De asemenea, se mentioneaza ca cele 64 de acte normative publicate in perioada monitorizata au starnit un mare interes, dovada fiind cele 846 de opinii primite. Rezultatul este unul imbucurator in conditiile in care 78% din totalul proiectelor de acte normative supuse consultarii publice nu au inregistrat nicio opinie scrisa.
Cercetarea "Consultarea publica sub lupa - M-am decis sa ma implic" realizata in perioada februarie - octombrie 2015, a avut ca obiectiv modul in care autoritatile si institutiile publice aplica prevederile Legii nr.52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica in Romania, precum si modul in care institutiile publice respecta dreptul constitutional al cetatenilor de a primi informatii de interes public.
La monitorizare au participat atat membri ai structurilor organizate ale societatii civile, precum si cetateni activi si implicati, beneficiari directi ai acestui proiect.
Comunicatul face trimitere si catre la un articol din Romania libera din care redam doar urmatorul fragment:
"In primul rand, a rezultat ca doar o treime din proiectele adoptate in perioada respectiva au fost supuse consultarii publice. Proportia mai buna in cazul ministerelor, care au supus procedurii legale 78% dintre proiectele actelor normative. Ministerul Finantelor publice a supus consultarii Publice toate cele 64 de proiecte adoptate; in schimb, Ministerul Fondurilor Europene a supus consultarii numai 5 din cele 24 acte normative adoptate.
In ce priveste eficienta consultarii societatii civile, cifrele sunt edificatoare: numai 4% din actele normative supuse consultarii au suferit modificari in urma acestui proces. Daca ne raportam la totalul actelor adoptate, procentajul scade la 1% - aceasta fiind masura receptivitatii autoritatilor la interventiile cetatenilor. Daca in cazul administratiei centrale lucrurile stau ceva mai bine (15% modificate), in administratia locala putem spune ca transparenta decizionala, cata e, e formala: doar pentru 2% dintre proiecte consultarea a produs modificari."
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Manualul Contabilului Incepator - stick USB