Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Dreptul de deducere exercitat prin pro-rata. Care e procedura?

Data actualizarii: 06 Ianuarie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
deducerechiriefacturapro-rataregularizare tva

In cazul in care in cursul lunii octombrie s-a intocmit o factura de chirie fara TVA (operatiune scutita fara drept de deducere), vom vedea daca pentru luna decembrie ar trebui calculata pro-rata si regularizat TVA-ul.

Avand in vedere faptul ca societatea pe care o reprezentati a realizat operatiuni scutite fara drept de deducere in cursul anului, in luna decembrie 2015 trebuie efectuata regularizarea sumei TVA deduse prin aplicarea pro-rata. Deci, regularizarea trebuie  efectuata  numai daca pentru acea operatiune de inchiriere bunuri imobile s-a exercitat dreptul de deducere aferenta achizitiilor de bunuri si servicii destinate acelei operatiuni.

Regularizarea nu mai trebuie efectuata prin aplicarea pro-rata in luna decembrie 2015 in situatia in care pentru acea operatiune nu s-au efectuat achizitii cu TVA deductibila sau in situatia in care s-au efectuat achizitii cu TVA deductibila, dar nu s-a exercitat dreptul de deducere. In astfel de situatii, pentru a evita aplicarea pro-rata, locatorul are posibilitatea, dar si dreptul  sa organizeze evidenta achizitiilor pe baza de jurnale pentru cumparari,  distincte pentru fiecare tip de operatiune sau un singur jurnal de cumparari, cu coloane distincte, astfel:

-    un jurnal pentru operatiuni taxabile, caz in care exercita, integral dreptul  de deducere a sumei TVA deductibile inscrise in facturile furnizorilor/prestatorilor sau un singur jurnal pentru totalitatea operatiunilor, dar cu o coloana distincta alocata operatiunilor taxabile. In acest caz, sunt aplicabile prevederile art. 147 alin.  (3) "Achizitiile destinate exclusiv realizarii de operatiuni care permit exercitarea dreptului de deducere, inclusiv de investitii destinate realizarii de astfel de operatiuni, se inscriu intr-o coloana distincta din jurnalul pentru cumparari, iar taxa deductibila aferenta acestora se deduce integral."

-    un jurnal pentru operatiuni scutite fara drept de deducere sau un singur jurnal pentru totalitatea operatiunilor, dar cu o coloana distincta alocata operatiunilor scutite fara drept de deducere, caz in care nu exercita  dreptul  de deducere a sumei TVA deductibile inscrise in facturile furnizorilor/prestatorilor. Suma TVA astfel limitata la deducere, reintregeste costul de achizitie al bunurilor si serviciilor respective. In acest caz, sunt aplicabile prevederile art. 147 alin.  (4)   "Achizitiile destinate exclusiv realizarii de operatiuni care nu dau drept de deducere, precum si de investitii care sunt destinate realizarii de astfel de operatiuni se inscriu intr-o coloana distincta din jurnalul pentru cumparari pentru aceste operatiuni, iar taxa deductibila aferenta acestora nu se deduce. "

De regula, se aplica pro-rata numai in cazul achizitiilor a caror destinatie  nu poate fi delimitata distinct, fie pentru operatiuni taxabile, fie pentru operatiuni scutite fara drept de deducere, aspect reglementat prin  art. 147 alin. (5)  "Achizitiile pentru care nu se cunoaste destinatia, respectiv daca vor fi utilizate pentru realizarea de operatiuni care dau drept de deducere sau pentru operatiuni care nu dau drept de deducere, ori pentru care nu se poate determina proportia in care sunt sau vor fi utilizate pentru operatiuni care dau drept de deducere si operatiuni care nu dau drept de deducere se evidentiaza intr-o coloana distincta din jurnalul pentru cumparari, iar taxa deductibila aferenta acestor achizitii se deduce pe baza de pro rata. "


Raspuns oferit pentru

www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei - Consultant fiscal si expert contabil

 

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X