email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dreptul de deducere exercitat prin pro-rata. Care e procedura?

deducerechiriefacturapro-rataregularizare tva

In cazul in care in cursul lunii octombrie s-a intocmit o factura de chirie fara TVA (operatiune scutita fara drept de deducere), vom vedea daca pentru luna decembrie ar trebui calculata pro-rata si regularizat TVA-ul.

Avand in vedere faptul ca societatea pe care o reprezentati a realizat operatiuni scutite fara drept de deducere in cursul anului, in luna decembrie 2015 trebuie efectuata regularizarea sumei TVA deduse prin aplicarea pro-rata. Deci, regularizarea trebuie  efectuata  numai daca pentru acea operatiune de inchiriere bunuri imobile s-a exercitat dreptul de deducere aferenta achizitiilor de bunuri si servicii destinate acelei operatiuni.

Regularizarea nu mai trebuie efectuata prin aplicarea pro-rata in luna decembrie 2015 in situatia in care pentru acea operatiune nu s-au efectuat achizitii cu TVA deductibila sau in situatia in care s-au efectuat achizitii cu TVA deductibila, dar nu s-a exercitat dreptul de deducere. In astfel de situatii, pentru a evita aplicarea pro-rata, locatorul are posibilitatea, dar si dreptul  sa organizeze evidenta achizitiilor pe baza de jurnale pentru cumparari,  distincte pentru fiecare tip de operatiune sau un singur jurnal de cumparari, cu coloane distincte, astfel:

-    un jurnal pentru operatiuni taxabile, caz in care exercita, integral dreptul  de deducere a sumei TVA deductibile inscrise in facturile furnizorilor/prestatorilor sau un singur jurnal pentru totalitatea operatiunilor, dar cu o coloana distincta alocata operatiunilor taxabile. In acest caz, sunt aplicabile prevederile art. 147 alin.  (3) "Achizitiile destinate exclusiv realizarii de operatiuni care permit exercitarea dreptului de deducere, inclusiv de investitii destinate realizarii de astfel de operatiuni, se inscriu intr-o coloana distincta din jurnalul pentru cumparari, iar taxa deductibila aferenta acestora se deduce integral."

-    un jurnal pentru operatiuni scutite fara drept de deducere sau un singur jurnal pentru totalitatea operatiunilor, dar cu o coloana distincta alocata operatiunilor scutite fara drept de deducere, caz in care nu exercita  dreptul  de deducere a sumei TVA deductibile inscrise in facturile furnizorilor/prestatorilor. Suma TVA astfel limitata la deducere, reintregeste costul de achizitie al bunurilor si serviciilor respective. In acest caz, sunt aplicabile prevederile art. 147 alin.  (4)   "Achizitiile destinate exclusiv realizarii de operatiuni care nu dau drept de deducere, precum si de investitii care sunt destinate realizarii de astfel de operatiuni se inscriu intr-o coloana distincta din jurnalul pentru cumparari pentru aceste operatiuni, iar taxa deductibila aferenta acestora nu se deduce. "

De regula, se aplica pro-rata numai in cazul achizitiilor a caror destinatie  nu poate fi delimitata distinct, fie pentru operatiuni taxabile, fie pentru operatiuni scutite fara drept de deducere, aspect reglementat prin  art. 147 alin. (5)  "Achizitiile pentru care nu se cunoaste destinatia, respectiv daca vor fi utilizate pentru realizarea de operatiuni care dau drept de deducere sau pentru operatiuni care nu dau drept de deducere, ori pentru care nu se poate determina proportia in care sunt sau vor fi utilizate pentru operatiuni care dau drept de deducere si operatiuni care nu dau drept de deducere se evidentiaza intr-o coloana distincta din jurnalul pentru cumparari, iar taxa deductibila aferenta acestor achizitii se deduce pe baza de pro rata. "


Raspuns oferit pentru

www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei - Consultant fiscal si expert contabil

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
deducerechiriefacturapro-rataregularizare tva


Data aparitiei: 06 Ianuarie 2016

Votati articolul "Dreptul de deducere exercitat prin pro-rata. Care e procedura?":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X