Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Declaratii si formulare

Declaratia 205 pentru veniturile din 2015 se depune si pentru salariati

Data aparitiei: 01 Februarie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
irina dumitrescudeclaratia 20529 februarie 2016venituri din salariicodul fiscal

Prevederile art.132 alin.(3) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal care stabilesc ca platitorii de venituri din salarii si asimilate salariilor au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, pana la termenul de plata a acestuia inclusiv (prin Formularul 112) se aplica pentru veniturile realizate incepand cu 01 ianuarie 2016.  Astfel cum prevede art. 133 din Codul fiscal, pentru veniturile realizate in anul fiscal 2015, obligatiile fiscale sunt cele in vigoare la data realizarii venitului.

Ca atare, pentru anul 2015 platitorii de venituri din salarii si asimilate salariilor au obligatia depunerii Formularului 205 - "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit” pana la data de 29 februarie 2016, inclusiv.

Platitorii de venituri din salarii si asimilate salariilor nu au obligatia depunerii formularului 205 pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor realizate de angajati incepand cu 1 ianuarie 2016.

Conform Instructiunilor completarea si depunerea formularului 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit" aprobate prin OANAF  3605/2015, pentru veniturile realizate in anul 2015 Formularul 2015 se completeaza si se depune de catre platitorii de venituri, potrivit titlului III din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal pentru urmatoarele tipuri de venituri:
   a) venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
   b) venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent;
   c) venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
   d) venituri din activitati independente realizate intr-o forma de asociere cu o persoana juridica,

microintreprindere;
   e) venituri sub forma castigurilor din operatiuni de vanzare- cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si din orice alte operatiuni similare;
   f) venituri obtinute din valorificarea bunurilor mobile sub forma deseurilor din patrimoniul afacerii;
   g) castiguri din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise;
   h) venituri din salarii;
   i) venituri din dividende;
   j) venituri din dobanzi;
   k) castiguri din transferul valorilor mobiliare in cazul societatilor inchise si al partilor sociale;
   l) venituri din lichidarea persoanei juridice;
   m) venituri din premii;
   n) venituri din jocuri de noroc;
   o) venituri din pensii;
   p) venituri din arendare;
   q) venituri din alte surse.

In cazul in care, in cursul anului, la nivelul aceluiasi platitor, au fost efectuate plati privind mai multe tipuri de venituri prevazute la punctul 1, se completeaza un singur formular. Pentru fiecare tip de venit platit se genereaza in acelasi formular cate un tabel, inscriindu-se datele corespunzatoare, aferente anului de raportare, pe beneficiari de venit.

Sedii secundare
In cazul sediilor secundare inregistrate ca platitori de impozit pe veniturile din salarii, declaratia corespunzatoare activitatii sediilor secundare se depune de contribuabilul care le-a infiintat, pe codul de inregistrare fiscala al acestuia, la organul fiscal in a carui evidenta fiscala este inregistrat contribuabilul.

Angajati detasati

Pentru angajatii care au fost detasati la o alta entitate, declaratia se completeaza de catre angajator sau, in cazul in care angajatul detasat este platit de entitatea la care a fost detasat, se depune de catre platitorul de venituri din salarii. In situatia in care plata venitului salarial se face de entitatea la care angajatii au fost detasati, angajatorul care a detasat comunica platitorului de venituri din salarii la care acestia sunt detasati date referitoare la deducerea personala la care este indreptatit fiecare angajat. Pe baza acestor date platitorul de venituri din salarii la care angajatii au fost detasati intocmeste statele de salarii si calculeaza impozitul, in scopul completarii declaratiei.



Autor: Irina Dumitrescu
Economist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X