Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Atentie! Plata CAS de catre persoanele fara venituri devine optionala

Data actualizarii: 08 Februarie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
plata casoptionalacontributia asigurari socialeasiguratgabriel biris

O prevedere din noul Cod fiscal, valabil din 2016, a iscat controverse in ce priveste obligatia unei anumite categorii de contribuabili de a plati CAS. Gabriel Biris, secretar de stat in Ministerul Finantelor, a anuntat recent ca devine optionala contributia la asigurarea de sanatate pentru persoanele fara venituri, urmand ca in aceasta privinta sa fie modificate din nou prevederile cuprinse in Codul fiscal potrivit carora persoanele fara venituri ar trebui sa plateasca o contributie la sistemul public de sanatate.

"Lucram in acest moment la modificarea prevederilor din Codul Fiscal care au creat aceste probleme. Probabil se va merge pe o solutie de asigurare optionala, pentru ca sa nu uitam ca nu vorbim de impozitare, ci de o plata pentru contributia la asigurari de sanatate, ceea ce implica asigurarea in sistemul public de sanatate. Nu este un impozit, ci este o asigurare", a declarat Biris, in cadrul conferintei TaxEU, potrivit Money.ro.

Totodata, in ce priveste mentinerea salariului minim ca baza de calcul, acesta a mentionat ca e necesara existenta unei baze minime. Cu toate acestea, optiunea e supusa unei analize, urmand ca noi clarificari sa fie aduse in aceasta privinta in perioada imediat urmatoare.

Calculeaza-ti singur salariul brut/net ! Click aici pentru calculator salariu >>

La acest moment, asa cum aminteste sursa de mai sus, acele persoane care nu pot face dovada platii
contributiei la asigurarile de sanatate sunt obligate, pentru a obtine calitatea de asigurat, sa achite contributia legala pe ultimele sase luni, in cuantum lunar de 5,5% din salariul minim, in cazul in care nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale. Aceasta obligatie a nascut nenumarate controverse, inclusiv in conditiile in care in aceasta categorie intra si persoanele care muncesc in strainatate.

Astfel, conform prevederilor din noul Cod fiscal, in vigoare de la 1 ianuarie 2016, "persoanele fizice care nu realizeaza venituri de natura celor pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei sau in categoriile de persoane pentru care plata contributiei se suporta din alte surse datoreaza, lunar, contributia la asigurarile sociale de sanatate si au obligatia sa solicite inregistrarea la organul fiscal competent, in termen de 15 zile de la data la care se incadreaza in aceasta categorie", aminteste Money.ro.

Ministrul de Finante, Anca Dragu, a oferit la inceputul acestui an unele declaratii privind impactul negativ pe care masura il poate avea:

"Ma gandesc, in special, la persoanele cu venituri ocazionale, mai mici decat salariul minim pe economie. in general, dorim sa evitam situatia in care costul colectarii unor taxe si impozite depaseste sumele incasate la bugetul general consolidat. Luam in calcul imbunatatiri ale Codului Fiscal si ale normelor metodologice aferente, in special pentru a veni in sprijinul contribuabililor si a eficientiza sistemul de colectare, fara majorarea taxelor si a impozitelor".

Asadar, la acest moment, urmeaza sa se faca modificari pentru ca obligatia amintita mai sus sa fie optionala.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X