email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Taxare inversa aplicata gresit. Cum vom corecta eroarea din punct de vedere contabil si ce implicatii fiscale apar?

taxare inversaeroareenergie electricafacturicorectaredecont

In analiza de mai jos, avem o firma careia i s-a aplicat taxare inversa in mod eronat la cumpararea de energie electrica. Vom vedea cum se poate corecta erorare din punct de vedere contabil, precum si ce implicatii fiscale apar.

Corectia va fi facuta de furnizorul care a emis factura scutita, la data constatarii erorii, prin stornarea facturii emise eronat si emiterea unei facturi corecte. Conform punctului 108. din Normele metodologice ale legii 227, prevederile articolului 330 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal se aplica si in situatia in care o persoana impozabila a emis facturi aplicand regimul de taxare pentru operatiuni care se supun masurilor de simplificare prevazute la art. 331 din Codul fiscal sau care sunt neimpozabile in Romania.

Nu sunteti in perioada unei inspectii fiscale, deci va incadrati la art. 330 alin. (1) lit. b).

"ART. 330 - Corectarea facturilor
(1) Corectarea informatiilor inscrise in facturi sau in alte documente

b) In cazul in care factura a fost transmisa beneficiarului, fie se emite o noua factura care trebuie sa cuprinda, pe de o parte, informatiile din factura initiala, numarul si data facturii corectate, valorile cu semnul minus sau, dupa caz, o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, iar, pe de alta parte, informatiile si valorile corecte, fie se emite o noua factura continand informatiile si valorile corecte si concomitent se emite o factura cu valorile cu semnul minus sau, dupa caz, cu o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, in care se inscriu numarul si data facturii corectate.

 108. (1) In sensul prevederilor art. 330 alin. (1) din Codul fiscal, documentul care tine loc de factura este documentul emis pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in conformitate cu obligatiile impuse de un acord ori de un tratat la care Romania este parte, care contine cel putin informatiile prevazute la art. 319 alin. (20) din Codul fiscal.
   
(2) In situatia in care o persoana impozabila a emis facturi aplicand regimul de taxare si ulterior intra in posesia documentelor justificative care ii dau dreptul la aplicarea unei scutiri de taxa pe valoarea adaugata prevazute la art. 294, 295 sau 296 din Codul fiscal, aceasta poate corecta facturile emise, potrivit art. 330 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, aplicand regimul de scutire corespunzator operatiunilor realizate. Aceleasi prevederi se aplica si in situatia in care o persoana impozabila a emis facturi aplicand regimul de taxare pentru operatiuni care nu se cuprind in sfera de aplicarea a taxei, se supun masurilor de simplificare prevazute la art. 331 din Codul fiscal sau care sunt neimpozabile in Romania."

Conform Ordinul nr. 3604/2015 pentru aprobarea Instructiunilor de corectare a erorilor materiale din deconturile de taxa pe valoarea adaugata, nu se face corectie a erorilor materiale pentru corectarea erorilor de inregistrare a taxei pe valoarea adaugata in evidentele persoanelor impozabile, caz in care se aplica prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal:

"Art. 3.

Prevederile prezentului ordin nu se aplica pentru corectarea erorilor de inregistrare a taxei pe valoarea adaugata in evidentele persoanelor impozabile, caz in care se aplica prevederile Legii nr. 227/2015


privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la corectarea de catre contribuabili a deconturilor de taxa pe valoarea adaugata.

3. Prin prezentele instructiuni pot fi corectate erori materiale de tipul:

a) erori de transcriere, cum sunt: preluarea eronata a sumelor din jurnale; inversarea unor cifre din sumele trecute in decont; preluarea eronata a datelor din decontul perioadei fiscale anterioare (de exemplu: declararea eronata a soldului de plata din decontul perioadei fiscale anterioare) etc.;

b) inregistrarea in decont a diferentelor de taxa pe valoarea adaugata de plata, constatate de organele de control, in alte randuri decat cele stabilite prin reglementarile legale in materie;

c) erori provenind din inscrierea in decontul de taxa pe valoarea adaugata a sumelor solicitate la rambursare in perioada anterioara."

 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Expert Contabil

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
taxare inversaeroareenergie electricafacturicorectaredecont


Data aparitiei: 25 Februarie 2016

Votati articolul "Taxare inversa aplicata gresit. Cum vom corecta eroarea din punct de vedere contabil si ce implicatii fiscale apar?":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X