Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Raspunderea administratorilor. Care sunt implicatiile fiscale?

Data aparitiei: 25 Februarie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
administratorlegea 31/1990asociatireprezentantraspundere in solidarinsolventa

In randurile de mai jos, discutam despre o societate A care urmeaza sa devina administrator in cadrul unei alte societati B. Societatea A desemneaza un reprezentant pentru administrare. Reprezentantul are si calitatea de administrator in societatea A.

Raspundem astfel urmatoarelor intrebari:

Asociatii din societatea A au raspunderi egale in calitate de persoana desemnata sa administreze societatea B (persoana este si administrator in societatea A)? In ce situatii asociatii de la societatea A raspund pentru actiunile persoanei care a fost desemnate sa administreze societatea B?

 

Legea 31/1990 mentioneaza ca persoana juridica numita administrator este obligata sa isi desemneze un reprezentant permanent, persoana fizica. Acesta este supus acelorasi conditii si obligatii si are aceeasi raspundere civila si penala ca si un administrator, fara ca prin aceasta persoana juridica pe care o reprezinta sa fie exonerata de raspundere sau sa i se micsoreze raspunderea solidara.
In concluzie raspunderea persoanei juridice A, administrator, este solidara in privinta actiunilor persoanei desemnate sa indeplineasca functia de administrator la B.

Administratorul societatii A este raspunzator fata de societatea A pentru elementele prevazute la art 73, din Lege 31/1990 si in cazul insolventei, daca faptele sunt cele prevazute in Legea 65/1995 art. 137.
Societatea A si desemnatul sau raspund solidar fata de societatea B pentru elementele prevazute la art 73, din Lege 31/1990 si in cazul insolventei, daca faptele sunt cele prevazute in Legea 65/1995 art. 137.

"Art. 73 Legea 31/1990

 (1)Administratorii sunt solidar raspunzatori fata de societate pentru:
a)realitatea varsamintelor efectuate de asociati;
b)existenta reala a dividendelor platite;


c)existenta registrelor cerute de lege si corecta lor tinere;
d)exacta indeplinire a hotararilor adunarilor generale;
e)stricta indeplinire a indatoririlor pe care legea, actul constitutiv le impun."

"Art. 137. Legea 65/1995

(1) Judecatorul-sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoana juridica, ajuns in stare de insolventa, sa fie suportata de catre membrii organelor de conducere - administratori, directori, cenzori si de orice alta persoana - care au contribuit la ajungerea debitorului in aceasta situatie, prin una dintre urmatoarele fapte:

a) au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice in folosul propriu sau in cel al unei alte persoane;
b) au facut acte de comert in interes personal, sub acoperirea persoanei juridice;
c) au dispus, in interes personal, continuarea unei activitati care ducea in mod vadit persoana juridica la incetarea de plati;
d) au tinut o contabilitate fictiva, au facut sa dispara unele documente contabile sau nu au tinut contabilitatea in conformitate cu legea;
e) au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au marit, in mod fictiv, pasivul acesteia;
f) au folosit mijloace ruinatoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, in scopul intarzierii incetarii de plati;
g) in luna precedenta incetarii platilor au platit sau au dispus sa se plateasca cu preferinta unui creditor, in dauna celorlalti creditori.
(2) Aplicarea dispozitiilor alin. (1) nu inlatura aplicarea legii penale pentru faptele care constituie infractiuni."

"Legea 31/1990 Art. 15313

(1)Directorii societatii pe actiuni, in sistemul unitar, respectiv membrii directoratului, in sistemul dualist, sunt persoane fizice.

(2)O persoana juridica poate fi numita administrator sau membru al consiliului de supraveghere al unei societati pe actiuni. Odata cu aceasta numire, persoana juridica este obligata sa isi desemneze un reprezentant permanent, persoana fizica. Acesta este supus acelorasi conditii si obligatii si are aceeasi raspundere civila si penala ca si un administrator sau membru al consiliului de supraveghere, persoana fizica, ce actioneaza in nume propriu, fara ca prin aceasta persoana juridica pe care o reprezinta sa fie exonerata de raspundere sau sa i se micsoreze raspunderea solidara. Cand persoana juridica isi revoca reprezentantul, ea are obligatia sa numeasca in acelasi timp un inlocuitor."


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Expert Contabil

 

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X