email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Firma fara activitate. Amenda pentru nedepunerea bilantului. Cum poate proceda firma?

control financiarbilantanafradiere societatinedepunere bilantamenda

In analiza de mai jos, pornim de la o firma care nu mai are activitate de 9 ani, a functionat doar 5 luni si care de atunci nu a mai depus nicio declaratie la finante. Societatea a primit o somatie prin care se specifica sa se prezinte la finante cu anumite acte (balanta, fisa de evidenta a mijloacelor fixe etc.). Societatea are un proces-verbal din 2013 cu o amenda de 1.500 lei pentru nedepunerea bilantului.

Procesul-verbal respectiv nu a fost semnat de nimeni din cadrul societatii. Administratorul firmei este cetatean strain si nu mai este in tara de cand nu mai are activitate firma. Firma are doi asiociati, pe langa administratorul firmei mai este asociat un cetatea strain. Acesta din urma este administratorul altei societati. Daca nu se plateste amenda, pentru ca administratorul nu este de gasit, vom vedea ce riscuri ii revin celui de-al doilea asociat. De asemenea, vom vedea cum se poate inchide firma fara administrator. Daca nu s-au depus declaratii de 9 ani, vom vedea daca firma nu trebuia sa intre in inactivitate sau sa se radieze.

In mod normal, doar pentru neplata unei amenzi  persoana care este doar asociat in firma in cauza (nu si reprezentantul ei legal – administrator) nu poate avea probleme fiscale, in conditiile in care nu figureaza cu vreo fapta in cazierul fiscal ori nu este implicat sau ar urma sa fie implicat in vreo procedura legata de inregistrarea in scopuri de TVA pentru cealalta firma la care este administrator (pentru care sa se depuna declaratia 088 „Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA").

In privinta inchiderii firmei, conform art. 237 alin. 1 din Legea societatilor 31/1990, republicata, cu modificarile ulterioare, la cererea oricarei persoane interesate, precum si a ONRC, tribunalul poate pronunta dizolvarea unei societati in cazurile in care societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot intruni, actionarii/asociatii au disparut ori nu au domiciliul/resedinta cunoscute, a incetat activitatea societatii, nu au mai fost depuse situatiile financiare anuale etc.

Dupa cum reiese din prevederile art. 237 alin. 2-13 din legea amintita exista o intreaga procedura ce trebuie urmata pana la finalizarea radierii unei societati din registrului comertului, care implica, intre multe altele, si:
- comunicarea catre ANAF a listei cu societatile pentru care urmeaza sa se formuleze  actiuni de dizolvare;
- comunicarea catre ONRC, societate si ANAF a hotararii tribunalului prin care s-a pronuntat dizolvarea se comunica societatii;
- intrarea in lichidare a societatii, dupa ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti de dizolvare, ONRC numind si lichidatorul la cererea oricarei persoane interesate, inclusiv a ANAF;

- numai daca in termen de 3 luni de la data ramanerii definitiva a hotararii de dizolvare nu s-a formulat nicio cerere de numire a lichidatorului, ONRC sau sau orice persoana interesata poate solicita tribunalului radierea societatii din registrul comertului.

Prin urmare, radierea unei societati de la registrul comertului nu se face automat, ci doar la cererea persoanelor interesate, dupa parcurgerea unei proceduri, iar in cazul prezentat ne indoim ca firma va fi radiata usor, in conditiile in care figureaza cu debite catre stat (amenzi) neachitate.


Raspuns oferit pentru

www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa – Economist

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
control financiarbilantanafradiere societatinedepunere bilantamenda


Data aparitiei: 24 Martie 2016

Votati articolul "Firma fara activitate. Amenda pentru nedepunerea bilantului. Cum poate proceda firma?":
Rating:

Nota: 3.84 din 5 din 19 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X