Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Acordare avantaje in natura. Care va fi monografia contabila?

Data aparitiei: 15 Aprilie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
avantaje in naturainregistrari contabilecodul fiscalsalariatimonografie contabila

In analiza de mai jos, avem o societate care are, pe langa domeniul de activitate 4711 "Comert cu amanuntul", si codul CAEN 5610 "Restaurante si alte activitati de alimentatie publica" cod CAEN 5629. Pentru toti salariatii (inclusiv si pentru cei din magazine) firma doreste sa acorde o masa calda "meniul zilei" (produsa in restaurantul propriu) in ziua in care lucreaza. Vom vedea daca aceasta se considera avantaj in natura si cum se vor inregistra in contabilitate urmatoarele

"- productia realizata cu aceasta masa calda, consumul de materii prime;
- se inregistreaza masa calda drept venit pentru societate?
- cum se inregistreaza la salariati acest avantaj in natura?
- care este documentul justificativ pentru acordarea acestei mese?
- aceasta valoare se ia in calcul la venitul trecut in adeverinta de somaj?"
Mentionam ca societatea nu acorda tichete de masa.

Iata raspunsul oferit de specialist:

Potrivit art. 73 alin (3) din Codul fiscal avantajele in bani sau in natura, includ, insa nu sunt limitate la cazare, hrana, imbracaminte, personal pentru munci casnice, precum si alte bunuri sau servicii oferite gratuit ori la un pret mai mic decat prețul pieței;

Prin urmare, cheltuielile cu masa calda sunt incluse in veniturile salariale ale lunii.

Obtinerea preparatelor

Pe baza de retetar se  stabileste consumul din fiecare categorie de materie prima, necesar pentru obtinerea unui anumit produs (de ex. cafea, cocteiluri, etc).


Pe baza consumului specific pentru fiecare produs se determina costul de productie al fiecarei bauturi.

- Inregistrarea consumului de materii prime si materiale auxiliare pe baza de bon de consum intocmit, pentru materiile prime date in consum.

601        =        301                 -
Cheltuieli cu materiile prime      Materii prime

 6021         =        3021           -  
Cheltuieli cu materialele            Materiale auxiliare
        auxiliare

-    salariile personalului pe baza statelor de salarii intocmite
641        =            421            
Cheltuieli cu salariile personalului    Personal-salarii datorate

-    contributiile sociale aferente
               645        =            %                                  
Cheltuieli privind asigurarile            431
       si protectia sociala                            Asigurari sociale
                    437
           Ajutor de somaj

-    energia electrica, apa pe baza facturilor primite
605        =            401                                 
    Cheltuieli privind energia si apa                 Furnizori

-    cheltuieli cu amortizarea imobilizarilor (instalatii si aparatura video, audio, mobilier, etc), pe baza fisei mijlocului fix, conform politicii privind amortizarea
6811        =            281                  
   Cheltuieli de exploatare privind               Amortizarea imobilizarilor
 
Amortizarea imobilizarilor                        corporale
    - darea in folosinta a obiectelor de inventar
    603            =        303
Cheltuieli privind materialele     Materialele de natura obiectelor de inventar

- Inregistrarea obtinerii produsului finit la costul de productie determinat pe baza retetarului si inregistrarea acestuia pe baza bonului de predare
345        =        711         -  cost de productie calculat conform retetar
Produse finite    Venituri aferente costurilor  stocurilor de produse            

-Descarcarea de gestiune a produselor servite de personal
711        =    345    - la cost de productie, aferent produse vandute
   Venituri aferente              Produse finite         
 costurilor stocurilor de produse             

La salariati suma aferenta meselor calde consumate in cursul unei luni se adauga pe statul de salarii in categoria altor drepturi impozabile.

Documentele referitoare la calculul contravalorii avantajului in natura primit de angajati se vor anexa la statul de salarii.

Acordarea mesei calde trebuie prevazuta in contractul de munca si in Regulamentul intern al firmei.
    
Avand in vedere ca pentru aceste avantaje se retin si se platesc toate contributiile sociale datorate de societate inclusiv fondul de somaj, aceste venituri se includ in adeverinta eliberata pentru ajutorul de somaj si in adeverinta eliberata privind venitul realizat in cursul perioadei pentru calculul indemnizatiilor de concedii medicale.

 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - Auditor financiar


 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X