email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cinci noutati legislative importante din luna martie, explicate de CECCAR

bunuri imobileproprietate privataevidenta contabilanoutaticeccar

In randurile urmatoare, va prezentam cinci acte normative recente, prezentate de CECCAR printr-un nou buletin informativ și insotite de explicatii importante:

    Hotararea Guvernului nr. 133/2016 pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 174/2002, si pentru modificarea Procedurilor privind accesul la masurile pentru stimularea ocuparii fortei de munca, modalitatile de finantare si instructiunile de implementare a acestora, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 377/2002 (M. Of. nr. 178 din 9 martie 2016)

√ prin sintagma "contributiile de asigurari sociale datorate de angajatori, aferente acestuia", prevazuta la art. 77^2 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 76/2002, se intelege contributia de asigurari sociale de stat, contributia de asigurari pentru somaj, contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, contributia pentru asigurari sociale de sanatate, inclusiv contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorate de angajatori, contributia datorata de angajator la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, care se calculeaza la valoarea indicatorului social de referinta in vigoare in luna in care se incheie contractul de finantare prevazut la art. 49 alin. (1);

√ cotele contributiilor de asigurari sociale prevazute mai sus, sunt cele in vigoare in luna in care se incheie contractul de finantare.

 

    Ordinul ministrului finantelor publice nr. 280/2016 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului finantelor publice si al ministrului delegat pentru buget nr. 668/2014 pentru aprobarea Precizarilor privind intocmirea si actualizarea inventarului centralizat al bunurilor imobile proprietate privata a statului si a drepturilor reale supuse inventarierii (M. Of. nr. 178 din 9 martie 2016)

√ inregistrarea in contabilitate a bunurilor imobile proprietate privata a statului de catre entitatile obligate la efectuarea inventarierii se efectueaza astfel:

– institutiile definite conform Legii nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si Legii nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, carora li s-a atribuit in mod direct de catre titularul dreptului de proprietate un drept real, altul decat cel de proprietate, asupra bunurilor imobile care alcatuiesc domeniul privat al statului, inregistreaza bunurile imobile reglementate de prezentele precizari in evidenta contabila a acestora, in conturi analitice distincte;

– persoanele fizice care desfasoara activitati producatoare de venituri si care tin evidenta contabila in partida simpla, carora li s-a atribuit in mod direct de catre titularul dreptului de proprietate un drept real, altul decat cel de proprietate, asupra bunurilor imobile care alcatuiesc domeniul privat al statului, evidentiaza distinct bunurile reglementate de prezentele precizari in registrul inventar.

 

    Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 829/2016 pentru aprobarea Normelor privind accesul operatorilor economici la aplicatiile EMCS-RO de control al miscarilor cu produse accizabile in regim suspensiv de accize si de depunere online a declaratiilor privind situatia achizitiilor si livrarilor de produse accizabile (M. Of. nr. 179 din 10 martie 2016)

√ sistemul EMCS utilizat in toate statele membre ale Uniunii Europene permite depunerea documentului administrativ in format electronic (e-DA), urmarirea miscarilor si inchiderea operatiunilor cu produse accizabile in regim suspensiv de accize, precum si depunerea online a declaratiilor privind situatia achizitiilor si livrarilor de produse accizabile;

√ accesul la aplicatiile EMCS-RO pentru depunerea documentelor administrative electronice se poate face de catre operatorii economici autorizati sa desfasoare operatiuni cu produse accizabile in regim suspensiv de accize, precum si pentru depunerea online a declaratiilor privind situatia achizitiilor si livrarilor de produse accizabile, in calitate de antrepozitar, destinatar inregistrat, expeditor inregistrat si utilizator final.

 

    Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 358/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Regulamentului (UE) 2015/1.861 al Consiliului din 18 octombrie 2015 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 267/2012 privind masuri restrictive impotriva Iranului (M. Of. nr. 177 din 9 martie 2016)

√ prezentele norme stabilesc metodologia de control al operatiunilor de import de produse cu dubla utilizare mentionate in art. 1 din Regulamentul (UE) 2015/1.861 al Consiliului din 18 octombrie 2015 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 267/2012 privind masuri restrictive impotriva Iranului, de catre Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul pentru controlul exporturilor – ANCEX;

√ sunt prezentate la biroul vamal urmatoarele formulare:

– "Licenta individuala de import - formular pentru importator";

– "Formular suplimentar la Licenta individuala de import - formular pentru importator";

– "Licenta individuala de import";

– "Formular pentru mentiuni ale autoritatii vamale la licenta individuala de import".

 

    Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 952/2016 pentru modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.744/2015 privind stabilirea cazurilor speciale de executare silita, precum si a structurilor abilitate cu ducerea la indeplinire a masurilor asiguratorii si efectuarea procedurii de executare silita (M. Of. nr. 186 din 11 martie 2016)

-    la nivelul directiilor generale regionale ale finantelor publice, Serviciul executari silite cazuri speciale este structura abilitata cu ducerea la indeplinire a masurilor asiguratorii si efectuarea procedurii de executare silita in cazurile speciale, cu exceptia comunicarii somatiilor si infiintarii popririlor bancare, care se realizeaza de catre organele fiscale centrale competente care administreaza creantele bugetare


Sursa: CECCAR Bihor


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile


Atentie: au aparut monografii anului 2022!

Ai la dispozitie 70 monografii:

- noi-noute, variate, complexe, actuale, controversate si legale
- grupate pe domenii de cel mai mare interes
- usor de accesat, usor de inteles, usor de aplicat
- gata de personalizat cu datele operatiunilor tale

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
bunuri imobileproprietate privataevidenta contabilanoutaticeccar

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 17 Martie 2016


Votati articolul "Cinci noutati legislative importante din luna martie, explicate de CECCAR":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 2 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 17 Martie 2016 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X