Prin noul proiect anuntat recent de Ministerul Finantelor Publice, se aduc mai multe modificari Codului de procedura fiscala, din dorinta de a clarifica si completa unele reglementari care se pot aplica mai usor in practica.
Se defineste mai clar notiunea de organ fiscal, fiind atrasa atentia asupra faptului ca potrivit art. 1 pct. 30 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, in categoria organelor fiscale sunt incluse, pe langa organul fiscal central si organele fiscale locale, si alte institutii/autoritati publice care administreaza creante fiscale.
Astfel, calitatea de organ fiscal este atribuita si altor institutii/autoritati publice care, in temeiul legii, administreaza creante fiscale. Cu titlu exemplificativ, in categoria acestor institutii care administreaza creante fiscale enumeram Administratia Fondului pentru Mediu, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii etc.
Bancile sunt obligate sa solicite ANAF numarul de identificare fiscala sau codul de identificare fiscala pentru firmele si persoanele fizice nerezidente care nu detin CIF, dar care deschid un cont sau inchiriaza casete de valori.
Noua prevedere stabileste ca odata cu solicitarea deschiderii unui cont bancar sau inchirierea unei casete de valori, institutiile de credit transmit organului fiscal central solicitarea de atribuire a numarului de identificare fiscala sau, dupa caz, a codului de inregistrare fiscala, pentru persoanele fizice nerezidente sau pentru persoanele juridice care nu detin cod de identificare fiscala.
In afara de aceasta, noi obligatii sunt aduse de modificarile anuntate prin proiectul pe care il puteti consulta AICI. De asemenea, am prezentat si
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile