email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Operatiuni impozabile in Romania

operatiuni impozabileoperatiuni taxabilelivrari

OPERATIUNI IMPOZABILE IN ROMANIA

Pentru a fi considerate impozabile in Romania, operatiunile realizate trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

1) sa reprezinte operatiuni efectuate cu plata, din sfera taxei: livrari de bunuri sau prestari de servicii sau operatiuni asimilate acestora;

2) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor sa fie considerat in Romania;

3) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa fie realizata de o persoana impozabila care actioneaza ca atare;

4) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa fie rezultatul unei activitati economice.

CLASIFICAREA TRANZACTIILOR COMERCIALE IMPOZABILE

Daca locul livrarii se considera a fi in Romania, la operatiuni impozabile se incadreaza urmatoarele tranzactii comerciale:

● livrarile de bunuri pe teritoriul Romaniei;

● prestarile de servicii efectuate pe teritoriul Romaniei;

● importurile de bunuri efectuate in Romania de orice persoana;

● achizitiile intracomunitare de bunuri, altele decat mijloace de transport noi sau produse accizabile, efectuate de o persoana impozabila care actioneaza ca atare;

● achizitiile intracomunitare de mijloace de transport noi, efectuate de orice persoana;

● achizitiile intracomunitare de produse accizabile, efectuate de:

✔ o persoana impozabila, care actioneaza ca atare;

✔ o persoana juridica neimpozabila.

Achizitia intracomunitara de produse accizabile este o operatiune impozabila pentru care nu se ia in considerare plafonul de 10.000 euro, indiferent de statutul vanzatorului sau cumparatorului.

Nu se incadreaza la operatiuni impozabile in  Romania ,achizitiile intracomunitare de bunuri care indeplinesc urmatoarele conditii:

● sunt efectuate de o persoana impozabila care efectueaza numai livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care taxa nu este deductibila;

● sunt efectuate de o persoana juridica neimpozabila;

● valoarea totala a achizitiilor intracomunitare respective nu depaseste pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depasit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 euro.

Reprezinta valoarea totala a bunurilor achizitionate (exclusiv T.V.A.), datorata sau achitata in statul membru din care se expediaza sau se transporta bunurile.

Elementele de calcul ale plafonului pentru achizitii intracomunitare sunt:

● valoarea achizitiilor intracomunitare efectuate din toate statele membre;

● valoarea tranzactiei care conduce la depasirea plafonului de 10.000 euro;

● valoarea importurilor efectuate de persoana juridica neimpozabila in alt stat membru, pentru bunurile transportate in Romania dupa import.


In plafonul de 10.000 euro nu intra valoarea achizitiilor intracomunitare constand in:

✔produse accizabile;

✔ mijloace noi de transport;

✔ bunuri a caror livrare reprezinta o livrare de bunuri cu instalare sau montaj;

✔ bunuri a caror livrare reprezinta o vanzare la distanta;

✔ bunuri second-hand, de opere de arta, de obiecte de colectie si antichitati in situatia in care acestea au fost taxate in statul membru prin aplicarea regimului special;

✔ gaze naturale si energie electrica a caror livrare a fost efectuata prin sistemul de distributie a gazelor naturale sau al livrarii de energie electrica, catre un comerciant persoana impozabila sau catre cumparatorul care utilizeaza si consuma efectiv gazul natural sau energia electrica.

Echivalentul in lei al plafonului pentru achizitii intracomunitare de 10.000 euro, aplicabil in cursul unui an calendaristic se stabileste pe baza cursului valutar de schimb al B.N.R. din ultima zi lucratoare a anului calendaristic precedent si se rotunjeste la cifra miilor.

➢ Daca plafonul de 10.000 euro nu este depasit, firmele care efectueaza numai livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care taxa nu este deductibila sau firmele neimpozabile care efectueaza achizitii intracomunitare au posibilitatea sa opteze pentru impozitarea tuturor achizitiilor intracomunitare viitoare, in regim normal de taxare. Optiunea exprimata este aplicabila pentru cel putin doi ani calendaristici, iar dupa expirarea acestei perioade pot solicita anularea optiunii.

➢ Daca plafonul de 10.000 euro este depasit, firmele care efectueaza numai livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care taxa nu este deductibila sau firmele neimpozabile au obligatia sa se inregistreze in scopuri de T.V.A. doar pentru plata taxei aferente achizitiilor intracomunitare, inaintea efectuarii acestora.

Inregistrarea ramane valabila pe intregul an, pana la sfarsitul anului calendaristic in care a fost depasit plafonul de achizitii si cel putin pentru anul calendaristic urmator.

SISTEMATIZAREA OPERATIUNILOR IMPOZABILE

Operatiunile impozabile pot fi sistematizate pe urmatoarele grupe:

1. operatiuni taxabile, pentru care se datoreaza taxa, fie la cota standard de 19%, fie la cota redusa de 9%;

2. operatiuni scutite de taxa cu drept de deducere, pentru care nu se datoreaza taxa, dar este permisa deducerea taxei datorate sau achitate furnizorilor si prestatorilor pentru achizitii de bunuri si servicii necesare realizarii acestora;

3. operatiuni scutite de taxa fara drept de deducere, pentru care nu se datoreaza taxa si nu este permisa deducerea taxei datorate sau achitate furnizorilor si prestatorilor pentru achizitii de bunuri si servicii necesare realizarii acestora;

4. importuri si achizitii intracomunitare scutite de taxa;

5. operatiuni taxabile, operatiuni scutite de taxa cu drept de deducere si operatiuni scutite de taxa fara drept de deducere efectuate de intreprinderile mici care aplica regimul special de scutire, operatiuni pentru care nu se datoreaza taxa si nu este permisa deducerea taxei datorate sau achitate pentru achizitii furnizorilor si prestatorilor pentru achizitii de bunuri si servicii necesare realizarii acestora.

OPERATIUNI NEIMPOZABILE IN ROMANIA

Pentru operatiunile neimpozabile in Romania, locul livrarii de bunuri sau a prestarilor de servicii se considera in afara Romaniei.

CLASIFICAREA TRANZACTIILOR COMERCIALE NEIMPOZABILE

In categoria operatiunilor neimpozabile in Romania se incadreaza urmatoarele tran- zactii comerciale:

1. achizitiile intracomunitare de bunuri si prestarile de servicii a caror livrare sau prestare este scutita in Romania, si anume:

✔ urmatoarele operatiuni efectuate pentru navele maritime utilizate pentru trans- portul international de persoane si de bunuri, pentru pescuit, pentru alte activitati economice, pentru salvare ori asistenta pe mare:

livrarea, modificarea, repararea, intretinerea, navlosirea, leasingul si inchirierea de nave;

livrarea, leasingul, inchirierea, repararea si intretinerea de echipamente incorpo- rate sau utilizate pe nave, inclusiv echipamente de pescuit;

livrarea de carburanti si provizii utilizate pe nave, cu exceptia navelor folosite pentru pescuitul de coasta, dar inclusiv pentru navele de razboi care parasesc tara si se indreapta spre porturi straine unde sunt ancorate;

diverse prestari de servicii efectuate pentru nevoile directe ale navelor sau pentru incarcatura acestora;

✔ urmatoarele operatiuni efectuate cu plata pentru aeronavele utilizate de companiile aeriene pentru transportul international de persoane si de marfuri:

livrarea, modificarea, repararea, intretinerea, leasingul si inchirierea aero navelor;

livrarea, leasingul, inchirierea, repararea si intretinerea echipamentelor incorporate sau utilizate pe aeronave;

livrarea de carburanti si provizii destinate utilizarii pe aeronave;

diverse prestari de servicii efectuate pentru nevoile directe ale aeronavelor si pentru incarcatura acestora;

✔ livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in favoarea misiunilor diplomatice si oficiilor consulare, atat pentru personalul acestora, cat si pentru cetatenii straini cu statut diplomatic sau consular, fie in Romania, fie intr-un alt stat membru, in conditii de reciprocitate;

✔ livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate atat in favoarea reprezentante lor organizatiilor internationale si interguvernamentale acreditate, fie in Romania, fie intr-un alt stat membru, cat si in favorarea membrilor acestora, conform condi tiilor stabilite prin conventiile de infiintare ale acestor organizatii;

✔ livrarile de bunuri netransportate in afara Romaniei si prestarile de servicii efectu ate in Romania, destinate uzului oficial al fortelor armate ale statelor straine membre NATO sau al personalului civil care insoteste fortele armate ori aprovizionarii popotelor sau cantinelor, daca fortele iau parte la efortul de aparare comun;

✔ livrarile de bunuri transportate sau expediate catre alt stat membru NATO, destinate uzului oficial al fortelor armate ale unui stat, altul decat Romania, sau al personalului civil care insoteste fortele armate ori pentru aprovizionarea popotelor sau cantinelor, daca fortele iau parte la efortul de aparare comun;

2. achizitia intracomunitara de bunuri, efectuata in cadrul unei operatiuni triunghiulare de o persoana impozabila care are calitatea de cumparator revanzator, inregistrata in scopuri de T.V.A. in alt stat membru, dar care nu este stabilita in Romania.


Aceste prevederi sunt aplicabile pentru livrarea de bunuri efectuata de catre un furnizor inregistrat in scopuri T.V.A. in primul stat membru catre un comparator revanzator inregistrat in scopuri de T.V.A. in al doilea stat membru, altul decat cel din care incepe transportul efectiv al bunurilor. Pentru a fi considerate operatiune triunghiulara, livrarea bunurilor achizionate trebuie continuata prin livrarea acelorasi bunuri de catre cumparatorul revanzator catre beneficiarul livrarii, care este inregistrat in scopuri de T.V.A. in al treilea stat membru

Scutirea se acorda daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

● achizitia este efectuata pentru realizarea unei livrari ulterioare a acestor bunuri pe teritoriul Romaniei, de catre cumparatorul revanzator;

● bunurile sunt expediate sau transportate direct din primul stat membru al furnizorului catre al treilea stat membru al beneficiarului livrarii;

● beneficiarul livrarii ulterioare este o persoana impozabila sau o persoana juridica neimpozabila, inregistrata in scopuri de T.V.A. in Romania;

● bunurile achizitionate de cumparatorul revanzator sunt transportate catre beneficiarul livrarii ulterioare din Romania de furnizor sau de cumparatorul revanzator sau de o alta persoana in contul acestora, direct dintr-un stat membru, altul decat cel in care cumparatorul revanzator este inregistrat in scopuri de T.V.A.;

Relatia de transport a bunurilor in Romania, care este cel de-al treilea stat membru, trebuie sa existe doar intre furnizor si cumparatorul revanzator, in conformitate cu conditiile Incoterms sau cu prevederile contractuale.

● beneficiarul livrarii ulterioare din Romania este obligat la plata taxei pentru livrarea efectuata de persoana impozabila care nu este stabilita in Romania;

3. achizitiile intracomunitare de bunuri second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, numai daca vanzatorul este:

persoana impozabila revanzatoare si bunurile au fost taxate in statul membru de furnizare;

organizator de vanzari prin licitatie publica, iar bunurile au fost taxate in statul membru de furnizare;

4. achizitia intracomunitara de bunuri care urmeaza unei livrari de bunuri aflate in regim vamal suspensiv sau sub o procedura de tranzit intern, daca pentru bunurile respective se incheie aceste regimuri sau aceasta procedura pe teritoriul Romaniei.

LIVRAREA DE BUNURI SI OPERATIUNI ASIMILATE ACESTEIA

Livrarea de bunuri reprezinta operatiunea de transfer a dreptului de a dispune de acele bunuri ca si un proprietar.

In situatia in care, in cadrul unei firme, se produc anumite bunuri si acestea sunt preluate in vederea utilizarii lor pentru desfasurarea activitatii economice pentru care a fost autorizata sau pentru a fi folosite in vederea sustinerii acestei activitati, operatiunea nu este considerata o livrare de bunuri si nu se taxeaza.

Exemplu:

Firma Lemnpalet este autorizata pentru fabricarea ambalajelor din lemn conform codului CAEN 2040 si produce pentru diversi beneficiari din tara paleti, paleti pentru cutii si a alte platforme de incarcare, din lemn.

Pentru materia prima si materialele necesare productiei, firma Lemnpalet si-a exercitat lunar dreptul de deducere a T.V.A. din facturile furnizorilor.

In luna septembrie 2007, conducerea administrativa a firmei decide preluarea din productia proprie a 12 paleti pentru cutii in vederea stocarii in conditii optime a suruburilor achizitionate. Preluarea acestor paleti pentru sustinerea activitatii economice nu reprezinta pentru firma Lemnpalet o livrare de bunuri si nu se impoziteaza prin colectarea taxei.

Paletii din lemn sunt preluati din gestiunea de produse finite in baza bonului de consum materiale, se inregistreaza pe obiecte de inventar si se dau in folosinta gestionarului de la magazia de suruburi.

Pentru aceasta operatiune, firma Lemnpalet nu emite factura deoarece operatiunea nu reprezinta o tranzactie comerciala care conduce la un transfer al dreptului de proprietate asupra bunurilor.

LIVRAREA DE BUNURI PRIN COMISIONAR


Transmiterea de bunuri efectuata pe baza unui contract de comision la cumparare sau la vanzare se considera o livrare de bunuri, caz in care comisionarul are calitatea de persoana impozabila care actioneaza in nume propriu, dar in contul altei persoane. Astfel, in baza contractului incheiat intre cele doua parti participante la tranzactie, comisionarul actioneaza, in calitate de intermediar, in contul vanzatorului sau in contul cumparatorului.

Din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata, comisionarul este considerat cumparator, dar si revanzator al bunurilor achizitionate. Operatiunea are la baza doua facturi si este denumita structura de comisionar:

● factura emisa de vanzator pe numele comisionarului;

● factura emisa de comisionar pe numele cumparatorului.


ALTE OPERATIUNI CONSIDERATE LIVRARI DE BUNURI



Sunt considerate livrari de bunuri pentru care se colecteaza T.V.A. la data efectuarii lor urmatoarele operatiuni:

➢ predarea efectiva, catre o alta persoana, a unor bunuri pe baza de contract de vanzare cu plata in rate;

➢ predarea efectiva, catre o alta persoana, a unor bunuri pe baza de contract de vanzare care prevede ca transferul dreptului de proprietate are loc cel mai tarziu in momentul platii ultimei sume scadente.

Exceptie: predarea bunurilor in cadrul contractelor de leasing;

➢ transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor, in urma executarii silite, numai in situatia in care debitorul executat silit este inregistrat in scopuri de T.V.A.;

➢ trecerea in domeniul public a unor bunuri din patrimoniul persoanelor impozabile, in schimbul unei despagubiri.

OPERATIUNI ASIMILATE LIVRARILOR DE BUNURI EFECTUATE CU PLATA

Operatiunile enumerate sunt considerate asimilate livrarilor de bunuri efectuate cu plata numai in situatia in care firma care realizeaza astfel de operatiuni este persoana impozabila, inregistrata in scopuri de T.V.A. care a dedus total sau partial taxa aferenta acelor bunuri.

In situatia in care s-a exercitat dreptul de deducere, urmatoarele operatiuni se consi- dera asimilate livrarilor de bunuri, fapt ce impune impozitarea lor prin colectarea T.V.A.:

● preluarea unor bunuri mobile achizitionate sau obtinute din productia proprie in vederea utilizarii lor in diverse scopuri care nu au legatura cu activitatea econo- mica desfasurata;

● preluarea unor bunuri mobile achizitionate sau obtinute din productia proprie in vederea punerii lor la dispozitia altor persoane, in mod gratuit;

● preluarea unor bunuri mobile corporale achizitionate sau obtinute din productia proprie in vederea utilizarii lor pentru realizarea de operatiuni care nu dau drept integral de deducere. In aceasta categorie nu intra bunurile de capital care sunt supuse ajustarii taxei deduse initial, la data achizitiei lor ca atare sau la data aprovizionarii cu materiale necesare obtinerii lor;

● bunurile constatate lipsa din gestiune, cu exceptia bunurilor distruse datorita unor cauze de forta majora;

● distribuirea de bunuri din patrimoniul firmei catre asociatii sau actionarii acesteia chiar si in cadrul operatiunilor de lichidare sau de dizolvare fara lichidare a firmei respective.

In situatia in care primitorul activelor este o persoana impozabila, transferul total sau partial de active efectuat in cadrul operatiunilor de divizare, fuziune, vanzare sau aport in natura la capitalul social nu reprezinta o livrare de bunuri si nu se taxeaza, indiferent de modalitatea de transfer: cu plata, fara plata sau ca aport la capitalul social.

Transferul partial de active reprezinta :

✔ fie transferul activelor existente la un moment dat intr-un anumit segment al unei activitati economice, independenta din punct de vedere tehnic, ce efectueaza activitati economice separate;

✔ fie realocarea bunurilor imobile in care sunt situate activele transferate de cedent altor segmente ale activitatii economice ale firmei care efectueaza transferul, fara ca bunurile respective sa fie instrainate.

OPERATIUNI CARE NU SE INCADREAZA LA LIVRARI DE BUNURI

Daca nu sunt imputabile, nu reprezinta livrare de bunuri cu plata si nu se impoziteaza cu taxa contravaloarea urmatoarelor categorii de bunuri:

1) bunurile distruse ca efect al calamitatilor naturale sau a unor cauze de forta majora.

Cauzele de forta majora pot fi:

● incendiu, dovedit prin documente de asigurare sau alte rapoarte oficiale;

● razboi, razboi civil, acte de terorism;

● orice evenimente calificate prin Codul civil;

2) bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, daca sunt respectate cumulativ urmatoarelor conditii:

● bunurile nu sunt imputabile;

● degradarea calitativa se datoreaza unor cauze obiective, dovedite cu documente;

● se face dovada ca bunurile au fost distruse si nu mai intra in circuitul economic;

3) activele corporale fixe casate inainte de expirarea duratei normale de functionare;

4) perisabilitatile, in limitele legale;

5) bunurile acordate gratuit din rezerva de stat ca ajutoare umanitare externe sau interne;

6) alte bunuri acordate angajatilor in vederea prevenirii imbolnavirilor:

● masa calda pentru mineri;

● echipament de protectie;

● materiale igienico-sanitare acordate obligatoriu;

7) bunurile acordate in mod gratuit ca mostre in cadrul campaniilor promotionale, pentru:

● incercarea produselor;

● demonstratii la punctele de vanzare;

● stimularea vanzarilor;

8) bunurile de mica valoare acordate gratuit in cadrul actiunilor de sponsorizare, de mecenat, de protocol sau reprezentare.

In situatia in care contravaloarea bunurilor acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol depaseste plafonul in care aceste cheltuieli sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, operatiunea se considera livrare de bunuri si se taxeaza.

Bunurile acordate gratuit in cadrul actiunilor de sponsorizare sau mecenat nu sunt considerate livrari de bunuri doar in situatia in care, in cursul unui an calendaristic, contravaloarea acestora se incadreaza in limita a 3 % din cifra de afaceri a firmei care le-a acordat.

Incadrarea in plafoanele legale se determina o data pe an, pe baza datelor raportate prin situatiile financiare anuale. Depasirea plafoanelor constituie livrare de bunuri cu plata si se colecteaza taxa care se include in decontul intocmit pentru perioada fiscala in care firma respectiva a depus sau ar fi trebuit sa depuna situatiile financiare anuale.

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
operatiuni impozabileoperatiuni taxabilelivrari


Data aparitiei: 25 Iulie 2007

Votati articolul "Operatiuni impozabile in Romania":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X