UPDATE: Incepand cu data de 7 iulie 2017, firmele si PFA sunt identificate in Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) printr-un nou cod de inregistrare, care este unic la nivel european - EUID. Acest identificator permite contribuabililor sa fie identificati in sistemul de interconectare a registrelor comertului din statele membre ale Uniunii Europene (UE), din care face parte si ONRC.
Documentele necesare pentru alocarea identificatorului unic la nivel european (EUID) profesionistilor inmatriculati anterior datei de 7 iulie 2017
1. Cererea de inregistrare (original), bifata la pct 7.6. – altele – completat: EUID conform art. 1 pct 6 din Legea nr. 152/2015 - (descarcati formularul);
Cererea de inregistrare se depune de catre solicitant la ORCT direct, prin posta, cu scrisoare cu valoare declarata si confirmare de primire, sau prin mijloace electronice. Cererea transmisa in forma electronica va avea incorporata, atasata sau logic asociata semnatura electronica extinsa.
2. Certificatul de inregistrare, in original;
Certificatul de inregistrare va fi predat in original in momentul prezentarii profesionistului in vederea ridicarii certificatului de inscriere de mentiuni si a celorlalte documente, procedandu-se la anularea lui prin grija personalului ORCT.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Exceptie face situatia in care, la momentul cererii, profesionistul opteaza pentru eliberarea documentelor prin posta sau e-mail, in acest caz originalele fiind predate odata cu depunerea dosarului.
3. Daca este cazul, imputernicire speciala (in forma autentica), avocatiala sau delegatie pentru persoanele desemnate sa indeplineasca formalitatile legale (original).
ATENTIE!
Daca cererea se depune de persoane desemnate sa indeplineasca formalitatile legale prin imputernicire speciala sau avocatiala aceasta va fi semnata de reprezentantul legal al societatii cu exceptia cazului in care prin imputernicire s-a delegat in mod expres dreptul de a preciza domeniul si activitatea principala.
DE RETINUT!
• Emiterea unui nou certificat de inregistrare continand si identificatorul unic la nivel european – EUID este optionala si poate fi solicitata separat sau odata cu inregistrarea altor mentiuni in registrul comertului.
• Solutionarea cererii revine in competenta directorului oficiului registrului comertului de pe langa tribunal si/sau persoanei sau persoanelor desemnate.
• Formularele se distribuie la sediul ORC.
• Documentele se depun la ORC in raza caruia firma isi stabileste sediul social, la ghiseu sau prin corespondenta.
******
Persoanele fizice autorizate (PFA) si societatile vor primi un cod unic de inregistrare suplimentar, in afara de numarul de ordine existent deja in Registrul Comertului si in afara de codul unic de inregistrare fiscala.
IDENTIFICATORUL UNIC LA NIVEL EUROPEAN (EUID) ajuta la implementarea sistemului care permite identificarea tuturor agentilor economici de mai sus in cadrul retelei care include registrele comertuli din toate statele membre ale Uniunii Europene.
Veti primi noul cod unic de inregistrare fiscala la inmatriculare/ inregistrare atat in calitate de persoane juridice (firme), cat si in calitate de entitati fara personalitate juridica, organizate sub forma de PFA, intreprinderi individuale (II) sau familiale (IF).
Noul cod unic de identificare va individualiza operatorul economic in tot spatiul comunitar si ca registrul central al comertului (tinut de Oficiul National al Registrului Comertului - ONRC) si registrele comertului tinute de oficiile registrului comertului de pe langa tribunale urmeaza sa fie incluse intr-un sistem european in care vor fi cuprinse toate registrele comertului din statele membre ale Uniunii Europene, respectiv sistemul de interconectare a registrelor comertului.
Atentie: puteti cere inlocuirea certificatului de inregistrare cu noul certificat de inregistrare, in care va fi inclus si identificatorul unic la nivel european.
Obligatiile care revin firmelor, PFA-urilor, intreprinderilor individuale si celor familiale urmeaza sa fie reglementate printr-un ordin al Ministerului de Justitie.
Tinand cont de prevederile Legii nr. 152/2015, codul EUID, in vigoare din 7 iulie 2017, include elementul de identificare al Romaniei, elementul de identificare al registrului national in UE si numarul persoanei din Registrul Comertului.
Identificatorul unic la nivel European EUID va fi trecut pe certificatul de inregistrare la Registrul Comertului, documentul pe care orice firma sau persoane fizica il primeste la inmatricularea ca operator economic in Registrul Comertului. Documentul contine, in prezent, numai numarul de ordine din registrul comertului si codul unic de inregistrare fiscala atribuit de Ministerul Finantelor.