Potrivit celor mai recente estimari ale organelor fiscale, cca. 82% dintre contribuabilii persoane juridice se conformeaza fiscal voluntar si isi platesc, inainte de termen, toate obligatiile fiscale. Chiar daca procentul poate parea mare, se mentioneaza in Expunerea de motive a unui nou proiect publicat aflat la Senat, nu trebuie pierdut din vedere ca "cca. 18% inregistreaza pierderi, platesc penalitati si, de multe ori ajung in situatia de a acumula debite importante, nesustenabile pe care nu le mai pot onora niciodata, iar bugetul general consolidat se afla in situatia de a pierde resurse financiare insemnate".
Noul proiect propune acordarea unor stimulente catre contribuabilii persoane juridice care si-au onorat, inainte de termen, toate obligatiile fiscale.
Acest stimulent ar urma sa actioneze progresiv, in functie de numarul de ani in care persoana juridica impozabila s-a conformat fiscal voluntar, dupa cum urmeaza:
- recuperarea a 30% din impozitul pe profitul datorat in anul de referinta;
- recuperarea a 40% din impozitul pe profitul datorat pentru al doilea an consecutiv;
- recuperarea a 50% din impozitul pe profitul datorat pentru al treilea an consecutiv si anii urmatori.
De asemenea, se propune ca impozitul pe profit datorat si recuperat sa poata fi utilizat NUMAI pentru achizitia de echipamente, programe informatice, realizarea de constructii noi sau extinderea celor existente, extinderea capacitatilor de productie si formarea profesionala a propriilor angajati, ucenici sau elevi si studenti practicanti.
Propunerea se adreseaza tuturor persoanelor juridice impozabile, fie ca este vorba despre companii, microintreprinderi sau persoane juridice care intra sub incidenta legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Propunerea legislativa poate fi consultata AICI!