email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afla cum se stabileste baza de calcul a impozitului pe venitul microintreprinderilor!

Afla cum se stabileste baza de calcul a impozitului pe venitul microintreprinderilor!
impozit pe venit microintreprinderedatoriicreantecod fiscal

Subiectul analizat astazi are ca tema principala o microintreprindere care la data de 31.12.2017 are in balanta rulaje pe conturile 665, 765, 668 si 768 aferente reevaluarii de creditte bancare si leasingurilor financiare precum si din decontarea creantelor in valuta precum si din reevaluarea lunara a soldurilor creantelor (sold 4111 in valuta) si datoriilor (401, 404) in valuta. Una dintre dilemele acestei spete are legatura cu modul in care se calculeaza impozitul pe microintreprinderi la sfarsitul trimestrului IV la 31.12.2017.
De asemenea, este important de aflat daca la baza impozabila adaugam diferenta pozitiva dintre venituri din diferente de curs valutar si venituri si cheltuieli finaciare rezultate doar din decontarea creantelor si datoriilor (respectiv 401, 404 si 4111) sau diferenta dintre toate veniturile si cheltuiele adica si cele din reevaluare credite, leasinguri, datorii si creante.
 

Iata raspunsul specialistului!


Potrivit prevederilor art. 53 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, baza de calcul a impozitului pe venitul microintreprinderilor o constituie veniturile din orice sursa, inregistrate potrivit prevederilor Omfp nr. 1802/2014 pentru aprobarea reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, cu modificarile ulterioare.
 
Pentru stabilirea bazei impozabile, legiuitorul a avut in vedere o masura de protectie a microintreprinderilor prin limitarea acesteia doar la veniturile din vanzarea de produse, prestarea de servicii si executarea de lucrari. Ca urmare sunt eliminate din baza impozabila veniturile care nu genereaza incasari si cele care nu provin de la clienti. Printre veniturile care se scad in timpul anului din suma totala a veniturilor sunt si cele care implica diferente de curs valutar inregistrate in conturile 765  "Venituri din diferente de curs valutar" si 768 "Alte venituri financiare".
 
Conform prevederilor Omfp nr. 1.802/2014 diferentele de curs valutar inregistrate in ct. 765 "Venituri din diferente de curs valutar" apar cu ocazia decontarii creantelor si datoriilor in valuta la cursuri diferite fata de cele la care au fost inregistrate initial, evaluarii creantelor si datoriilor in valuta la finele lunii si la inchiderea exercitiului financiar (inclusiv evaluarea disponibilitatilor in valuta, a depozitelor in valuta si a altor valori de trezorerie, inregistrate la sfarsitul lunii si la inchiderea exercitiului financiar) etc.
 


Atunci cand, potrivit reglementarilor contabile aprobate prin Ordinul nr. 1.802/2014, creantele si datoriile in lei sunt decontate in functie de cursul unei valute, iar cand din evaluarea acestora la finele lunii sau la inchiderea exercitiului financiar rezulta sume de natura veniturilor, inregistrate in ct. 768 "Alte venituri financiare" si acestea se scad din baza de impozitare a microintreprinderilor.
 
In timpul anului cand se calculeaza impozitul pe venitul microintreprinderilor se scad toate veniturile din conturile 765 si 768. De aceea la sfarsitul anului se aduna diferenta pozitiva dintre toate conturile 765 si 768 si toate conturile de cheltuieli 665 si 668, inclusiv cele din evaluarea creantelor si datoriilor, a leasingului, a creditelor, a disponibilitatilor etc.
 

Raspunsul a fost oferit pe portalcontabilitate.ro de catre Elena Ionescu - Expert contabil si auditor.


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit pe venit microintreprinderedatoriicreantecod fiscal


Data aparitiei: 17 Ianuarie 2018

Votati articolul "Afla cum se stabileste baza de calcul a impozitului pe venitul microintreprinderilor!":
Rating:

Nota: 3.67 din 5 din 18 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X