email
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Afla cum se stabileste baza de calcul a impozitului pe venitul microintreprinderilor!

Afla cum se stabileste baza de calcul a impozitului pe venitul microintreprinderilor!
impozit pe venit microintreprinderedatoriicreantecod fiscal

Subiectul analizat astazi are ca tema principala o microintreprindere care la data de 31.12.2017 are in balanta rulaje pe conturile 665, 765, 668 si 768 aferente reevaluarii de creditte bancare si leasingurilor financiare precum si din decontarea creantelor in valuta precum si din reevaluarea lunara a soldurilor creantelor (sold 4111 in valuta) si datoriilor (401, 404) in valuta. Una dintre dilemele acestei spete are legatura cu modul in care se calculeaza impozitul pe microintreprinderi la sfarsitul trimestrului IV la 31.12.2017.
De asemenea, este important de aflat daca la baza impozabila adaugam diferenta pozitiva dintre venituri din diferente de curs valutar si venituri si cheltuieli finaciare rezultate doar din decontarea creantelor si datoriilor (respectiv 401, 404 si 4111) sau diferenta dintre toate veniturile si cheltuiele adica si cele din reevaluare credite, leasinguri, datorii si creante.
 

Iata raspunsul specialistului!


Potrivit prevederilor art. 53 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, baza de calcul a impozitului pe venitul microintreprinderilor o constituie veniturile din orice sursa, inregistrate potrivit prevederilor Omfp nr. 1802/2014 pentru aprobarea reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, cu modificarile ulterioare.
 
Pentru stabilirea bazei impozabile, legiuitorul a avut in vedere o masura de protectie a microintreprinderilor prin limitarea acesteia doar la veniturile din vanzarea de produse, prestarea de servicii si executarea de lucrari. Ca urmare sunt eliminate din baza impozabila veniturile care nu genereaza incasari si cele care nu provin de la clienti. Printre veniturile care se scad in timpul anului din suma totala a veniturilor sunt si cele care implica diferente de curs valutar inregistrate in conturile 765  "Venituri din diferente de curs valutar" si 768 "Alte venituri financiare".
 
Conform prevederilor Omfp nr. 1.802/2014 diferentele de curs valutar inregistrate in ct. 765 "Venituri din diferente de curs valutar" apar cu ocazia decontarii creantelor si datoriilor in valuta la cursuri diferite fata de cele la care au fost inregistrate initial, evaluarii creantelor si datoriilor in valuta la finele lunii si la inchiderea exercitiului financiar (inclusiv evaluarea disponibilitatilor in valuta, a depozitelor in valuta si a altor valori de trezorerie, inregistrate la sfarsitul lunii si la inchiderea exercitiului financiar) etc.
 


Atunci cand, potrivit reglementarilor contabile aprobate prin Ordinul nr. 1.802/2014, creantele si datoriile in lei sunt decontate in functie de cursul unei valute, iar cand din evaluarea acestora la finele lunii sau la inchiderea exercitiului financiar rezulta sume de natura veniturilor, inregistrate in ct. 768 "Alte venituri financiare" si acestea se scad din baza de impozitare a microintreprinderilor.
 
In timpul anului cand se calculeaza impozitul pe venitul microintreprinderilor se scad toate veniturile din conturile 765 si 768. De aceea la sfarsitul anului se aduna diferenta pozitiva dintre toate conturile 765 si 768 si toate conturile de cheltuieli 665 si 668, inclusiv cele din evaluarea creantelor si datoriilor, a leasingului, a creditelor, a disponibilitatilor etc.
 

Raspunsul a fost oferit pe portalcontabilitate.ro de catre Elena Ionescu - Expert contabil si auditor.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2023

Atentie: Legea nr. 296/2023 a modificat RADICAL Codul Fiscal!


Legea nr. 296/2023 aduce cea mai spectaculoasa modificare a Codul fiscal din ultimii ani! Astfel, avem prevederi noi privind:

1. Impozitul pe profit
2. Impozitul pe venitul microintreprinderilor
3. Impozitul pe venit
4. Contributiile sociale
5. Accizele
6. Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA)
7. Impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare

Lucrarea "TAXAREA in 2024. Noutatile Codului fiscal" va pune la dispozitie noile prevederi!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit pe venit microintreprinderedatoriicreantecod fiscal


Data aparitiei: 17 Ianuarie 2018

Votati articolul "Afla cum se stabileste baza de calcul a impozitului pe venitul microintreprinderilor!":
Rating:

Nota: 3.67 din 5 din 18 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2024!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X