Cheltuielile de protocol sunt acele sume achitate pe produsele achizitionate de catre firma din fondurile proprii pentru intalnirile de business ori pentru angajati.
Vom afla in continuare de la expertul nostru cum se calculeaza cheltuielile de protocol astfel incat sa fie deductibile integral.
- Ian 2039 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2096 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Ian 20100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Ian 3125 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 151, Poiana Brasov
2025, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Ian 3125 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, editia 76, Poiana Brasov
2025, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Cheltuielile de protocol: raspunsul specialistului
Potrivit art. 25 alin (3) din Codul Fiscal sunt deductibile limitat cheltuielile de protocol in limita unei cote de 2% aplicata asupra profitului contabil la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit si cheltuielile de protocol.
In cadrul cheltuielilor de protocol se includ si cheltuielile inregistrate cu taxa pe valoarea adaugata colectata potrivit prevederilor titlului VII, pentru cadourile oferite de contribuabil, cu valoare mai mare de 100 lei.
Baza de calcul o reprezinta diferenta dintre totalul veniturilor si cheltuielile inregistrate in contabilitate, la care se adauga impozitul pe profit calculat si cheltuiala de protocol.
La baza de calcul astfel determinata se aplica procentul de 2%.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Suma rezultata este considerata suma cheltuielilor de protocol deductibila la calculul impozitului pe profit.
Diferenta dintre cheltuielile de protocol totale inregistrate in contabilitate si cheltuielile deductibile o reprezinta cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil final.
Pentru incadrarea in acest plafon, calculul se poate efectua trimestrial raportat la veniturile, cheltuielile si impozitul aferent fiecarei perioade fiscale.
Din punct de vedere al TVA art. 270 alin (8) lit. c) prevede ca nu constituie livrare de bunuri, acordarea de bunuri de mica valoare, in mod gratuit, in cadrul actiunilor de sponsorizare, de mecenat, de protocol/reprezentare, in conditiile stabilite prin normele metodologice.
Normele metodologice date in aplicarea acestui articol prevad ca bunurile de mica valoare acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol nu sunt considerate livrari de bunuri daca valoarea fiecarui cadou oferit este mai mica sau egala cu plafonul de 100 lei, exclusiv TVA.
Cadoul cuprinde unul sau mai multe bunuri oferite gratuit.
In situatia in care persoana impozabila a oferit si cadouri care depasesc individual plafonul de 100 lei, exclusiv TVA, insumeaza valoarea depasirilor de plafon aferente unei perioade fiscale, care constituie livrare de bunuri cu plata, si colecteaza taxa, daca taxa aferenta bunurilor respective este deductibila total sau partial.
Se considera ca livrarea de bunuri are loc in ultima zi lucratoare a perioadei fiscale in care au fost acordate bunurile gratuit si a fost depasit plafonul.
Baza impozabila, respectiv valoarea depasirilor de plafon, si taxa colectata aferenta se inscriu in autofactura prevazuta la art. 319 alin. (8) din Codul fiscal, care se include in decontul intocmit pentru perioada fiscala in care persoana impozabila a acordat bunurile gratuit in cadrul actiunilor de protocol si a depasit plafonul.
TVA ce se colecteaza aferenta bunurilor acordate in mod gratuit se inregistreaza prin articolul contabil
623 = 4427
Suma astfel inregistrata in contul 623 este inclusa in suma totala a cheltuielilor de protocol partial deductibile.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - Auditor financiar.