Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Cheltuieli de protocol. Care e tratamentul fiscal corect si ce trebuie sa contina autofactura?

Data aparitiei: 09 Noiembrie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
impozitul pe profitrestaurantcheltuieli protocolautofactura

In cazul urmator, pentru un restaurant exista servicii zilnice de protocol inregistrate in programul restaurantului pentru a inregistra in contabilitate. Vom vedea care sunt pasii de urmat tinand cont ca valorile consumate depasesc procentul de 2% din diferenta dintre totalul veniturilor si cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile. De asemenea, stabilim in ce conditii se emite si ce trebuie sa contina autofactura, precum si pana la ce valoare pot inregistra in autofactura valorile ce depasesc cota de 2%. In plus, vom vedea si care sunt reglementarile legale privind cheltuielile de protocol.

Cheltuielile de protocol sunt deductibile in limita unei cote de 2% aplicata asupra profitului contabil la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit si cheltuielile de protocol. Acest lucru este reglementat prin art. 25 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal.
 
Fiind considerate prestari de servicii din punct de vedere al legislatiei in domeniul TVA, acordarea gratuita a serviciilor de restaurant nu intra sub incidenta plafonului de 100 de lei pentru cadourile de mica valoare acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol, prevazut la pct. 7 alin. (12) lit. a) din Normele metodologice date in aplicarea art. 270 alin. (8) lit. c) din Codul fiscal.

Prin urmare, pentru serviciile de restaurant acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol, operatorii economici nu colecteaza TVA conform prevederilor art. 270 alin. (8) lit. c) din Codul fiscal, daca fac dovada ca serviciile sunt acordate gratuit in scopuri legate de activitatea economica a persoanei impozabile.

Este obligatia persoanei impozabile sa demonstreze ca serviciile acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol sunt realizate in scopuri legate de activitatea economica a acesteia. In situatia in care societatea demonstreaza ca serviciile acordate gratuit sunt legate de activitatea economica (intocmiti referat de necesitate, confirmari de participare din partea partenerilor de afaceri), tva este integral deductibila.
 
Norme metodologice:

"8.  (8) In sensul art. 271 alin. (5) lit. a) din Codul fiscal
, nu constituie prestare de servicii efectuata cu plata utilizarea bunurilor care fac parte din activele folosite in cadrul activitatii economice a persoanei impozabile sau prestarea de servicii in mod gratuit in cadrul actiunilor de protocol in masura in care actiunile de protocol sunt realizate in scopuri legate de activitatea economica a persoanei impozabile, nefiind aplicabil plafonul prevazut la pct. 7 alin. (12) lit. a). Prevederile pct. 7 alin. (12) lit. b) se aplica in mod corespunzator pentru utilizarea bunurilor care fac parte din activele folosite in cadrul activitatii economice a persoanei impozabile sau pentru prestarea de servicii in mod gratuit in cadrul actiunilor de sponsorizare sau mecenat.”
 


In cazul in care societatea nu demonstreaza ca serviciile restaurantului acordate gratuit sunt acordate in scopuri legate de activitatea economica, acestea sunt asimilate prestarii de servicii efectuate cu plata, conform art. 271 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal. TVA aferenta se colecteaza prin autofacturare (nu exista o valoare maxima pentru tva colectata prin autofacturare).
 
Potrivit punctului 92 alin. (3) din Normele metodologice ale Codului fiscal, autofactura pentru livrari de bunuri sau prestari de servicii catre sine trebuie emisa numai daca operatiunile in cauza sunt taxabile si numai in scopul taxei, fiind obligatorie mentionarea urmatoarelor informatii:

a) numarul facturii, care este un numar secvential acordat in baza uneia sau mai multor serii, ce identifica in mod unic o factura;
b) data emiterii;
c) numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA ale persoanei impozabile, la rubrica Furnizor;
d) la rubrica Cumparator, numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA ale persoanei impozabile;
e) denumirea si descrierea bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate;
f) valoarea bunurilor sau serviciilor, exclusiv taxa;
g) cota de taxa aplicabila;
h) valoarea taxei colectate.
 
Informatiile din factura emisa prin autofacturare se inscriu in jurnalele pentru vanzari si sunt preluate corespunzator in decontul de taxa, formularul 300, ca taxa colectata.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Expert Contabil

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X