Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Deductibilitate cheltuieli de protocol si autofactura. Sfaturi esentiale de la specialist!

Data aparitiei: 04 Mai 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
cheltuieli protocolautofacturacodul fiscaltvaactivitate restaurant

Cum intocmim monografia contabila la iesirea din gestiunea de marfuri a sumelor nedeductibile de protocol? Cum procedam in ce priveste autofactura? Si, totodata, care sunt aspectele esentiale importante pe care trebuie sa le luam in calcul?

In analiza urmatoare, avem cazul urmator: "O societate cu activitate de baruri si restaurant acorda protocol (consumatie la bar si restaurant) pentru alte persoane decat parteneri de afaceri sau clienti in cursul lunii in valoare de 2.000 lei marfuri cu 9% TVA (1500 lei) si marfuri cu 19% TVA (500 lei). Care este monografia contabila pentru iesirea din gestiunea de marfuri a protocolului nedeductibil? Se va intocmi autofactura pentru colectarea TVA la sfarsit de luna pe cote de 9% si 19% TVA si care va fi inregistrarea contabila pentru aceasta autofactura?"

Potrivit art. 25 alin 3 lit. a) sunt deductibile  cheltuielile de protocol in limita unei cote de 2% aplicata asupra profitului contabil la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit si cheltuielile de protocol. in cadrul cheltuielilor de protocol se includ si cheltuielile inregistrate cu taxa pe valoarea adaugata colectata potrivit prevederilor titlului VII, pentru cadourile oferite de contribuabil, cu valoare mai mare de 100 lei;
 
Potrivit art. 270 alin (8) nu constituie livrare de bunuri, acordarea de bunuri de mica valoare, in mod gratuit, in cadrul actiunilor de sponsorizare, de mecenat, de protocol/reprezentare, in conditiile stabilite prin normele metodologice. 
Bunurile de mica valoare acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol nu sunt considerate livrari de bunuri daca valoarea fiecarui cadou oferit este mai mica sau egala cu plafonul de 100 lei, exclusiv TVA. 
Cadoul cuprinde unul sau mai multe bunuri oferite gratuit. 
 
In situatia in care persoana impozabila a oferit si cadouri care depasesc individual plafonul de 100 lei, exclusiv TVA, insumeaza valoarea depasirilor de plafon aferente unei perioade fiscale, care constituie livrare de bunuri cu plata, si colecteaza taxa, daca taxa aferenta bunurilor respective este deductibila total sau partial. 
Se considera ca livrarea de bunuri are loc in ultima zi lucratoare a perioadei fiscale in care au fost acordate bunurile gratuit si a fost depasit plafonul.
  
Baza impozabila, respectiv valoarea depasirilor de plafon, si taxa colectata aferenta se inscriu in autofactura intocmita potrivit art. 319 alin. (8) din Codul fiscal, care se include in decontul intocmit pentru perioada fiscala in care persoana impozabila a acordat bunurile gratuit in cadrul actiunilor de protocol si a depasit plafonul.


Potrivit art. 319 din Codul Fiscal si a punctului 92 din Normele de aplicare a acestui articol, in cazul depasirii plafoanelor pentru operatiunile prevazute la art. 270 alin. (8) lit. c) din Codul fiscal, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA au obligatia sa intocmeasca autofactura numai in scopuri de TVA. 

Autofactura va cuprinde la rubrica Cumparator informatiile: 
a) numarul facturii;
b) data emiterii;
c) numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA ale persoanei impozabile, la rubrica Furnizor;
d) la rubrica Cumparator, numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA ale persoanei impozabile;
e) denumirea si descrierea bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate;
f) valoarea bunurilor sau serviciilor, exclusiv taxa;
g) cota de taxa aplicabila;
h) valoarea taxei colectate.
In cazul bunurilor acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol, in loc de denumirea si descrierea bunurilor livrate se poate mentiona, dupa caz: depasire plafon protocol.
 
Descarcarea din gestiune a marfurilor se inregistreaza:
% = 371
623                                                         - costul de achizitie
378                                                           - adaosul comercial
4428 - TVA neexigibila
 
Produsele oferite la bar si restaurant acordate se inregistreaza
 623 = 345
 
Autofactura se emite in scopul colectarii TVA si se inregistreaza TVA-ul aferent prin articolul contabil:
  623 = %
          4427/ 9%
         4427 /19%
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - Auditor financiar

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X