Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Altele

Calcularea indemnizatiei pentru cresterea copilului. Cum se va proceda in cazul mamelor cu venituri din drepturi de autor?

Data aparitiei: 18 Septembrie 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Calcularea indemnizatiei pentru cresterea copilului. Cum se va proceda in cazul mamelor cu venituri din drepturi de autor?
drepturi autorconcediuindemnizatieimpozit pe venit

In M.Of nr. 792/17.09.2018 a fost publicata O.U.G. nr. 81/2018 pentru modificarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor. Ordonanta aduce modificari in sensul restabilirii cadrului legislativ care prevedea includerea veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala in categoria veniturilor supuse impozitului pe venit care se iau in considerare la stabilirea drepturilor prevazute de OUG 111/2010.

In ceea ce priveste concediul pentru cresterea copilului, art. 2 alin. (1) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor stabilea ca, persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.

In luna martie 2018, prin O.U.G. nr. 18/2018 veniturile din drepturi de proprietate intelectuala au fost excluse din categoria veniturilor din activitati independente, aceste venituri fiind reglementate in Codul fiscal ca o categorie distincta de venituri. Ca urmare a acestor modificari aduse Codului fiscal prin O.U.G nr. 18/2018 veniturile din drepturi de proprietate intelectuala nu s-au mai inclus in categoria veniturilor care se iau in considerare la stabilirea drepturilor prevazute de OUG 111/2010.

Prin O.U.G. nr. 81/2018 s-au introdus si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala in categoria veniturilor care se iau in considerare la stabilirea drepturilor prevazute de OUG 111/2010, alaturi de veniturile din salarii si asimilate salariilor, veniturile din activitati independente si veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura.



De asemenea, conform art. II din O.U.G. nr. 81/2018, persoanele indreptatite care au solicitat acordarea indemnizatiei lunare prevazute de OUG 111/2010, al carei cuantum a fost stabilit fara a fi luate in calcul veniturile din drepturi de proprietate intelectuala realizate incepand cu data de 23 martie 2018, pot depune direct la agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti documentele doveditoare privind realizarea acestor venituri, in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a O.U.G. nr. 81/2018. Noul cuantum al indemnizatiei trebuie stabilit de catre agentiile de plati si inspectie sociala in termen de 60 de zile de la depunerea documentelor, sau in termen de 60 de zile de la intrarea in viogare a O.U.G. nr. 81/2018 – daca documentele au fost deja depuse. Cuantumul astfel stabilit se acorda incepand cu data intrarii in vigoare a O.U.G. nr. 81/2018 iar diferentele intre indemnizatia stabilita anterior si indemnizatia recalculata se platesc pana la data de 31 decembrie 2018.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X