In studiul de caz de astazi vom analiza cazul unei societati care a primit o factura fiscala de la o persoana fizica inregistrata in scopuri de TVA pentru o cesiune de drepturi de autor. Pe factura apare inscris "Cesiune drepturi de autor conform contratului" - pret unitar: 11.294 lei, TVA = 2.145,86 lei, total 13.439,86 lei. Factura a fost inregistrata pe cheltuieli si achitata. Firmei i se solicita sa plateasca noi taxele pe DDA. Vom afla in continuare ce se intampla cu factura emisa de institutie si care ar fi fost inregistrarile contabile in aceasta situatie.
Iata raspunsul specialistului!
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Conform art. 72 din Codul fiscal, pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, platitorii veniturilor, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila au si obligatiile de a calcula, de a retine si de a plati impozitul corespunzator sumelor platite prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, din veniturile platite.
Impozitul care trebuie retinut se stabileste prin aplicarea cotei de impunere de 7% la venitul brut.
Impozitul care trebuie retinut se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul.
Conform art. 73, contribuabilii care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala in conditiile mentionate la art. 72 pot opta pentru stabilirea impozitului pe venit ca impozit final. Optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris in momentul incheierii fiecarui raport juridic/contract si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestuia.
Impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii veniturilor, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut diminuat cu cheltuielile determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final.
Impozitul astfel retinut se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
Daca se opteaza pentru impozitul anticipat de 7%, persoana fizica are obligatia depunerii declaratiei 200 (Declaratie privind veniturile realizate din Romania) pana la data de 25 mai a anului urmator obtinerii venitului (in vederea stabilirii impozitului final si regularizarii impozitului datorat de acesta catre bugetul de stat).
Astfel, in functie de tipul de impozit pentru care s-a optat, societatea va retine impozitul, astfel:
- Impozit anticipat – 7%:
Venit brut = 13.439,86 lei
Impozit = 13.439,86 * 7% = 941 lei
Venit net (suma ce se va achita persoanei fizice) = 12.499,86 lei
- Impozit final – 10%:
Venit brut = 13.439,86 lei
Venit impozabil = 13.439,86 - 13.439,86 * 40% = 8.063,92 lei
Impozit = 8.063,92 * 10% = 806 lei
Venit net (suma ce se va achita persoanei fizice) = 12.633,86 lei
Impozitul se va declara in formularul 100 pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
Retinere impozit (in functie de contul in care a fost inregistrata datoria catre persoana fizica):
401/462 = 446
Plata impozit:
446 = 5121
Retinerea impozitului nu modifica modul de inregistrare in contabilitate a facturii, ci doar suma de achitat catre persoana fizica.
Mentionez ca impozitul este in sarcina societatii, insa contributiile sociale sunt in sarcina persoanei fizice.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Simona Stanculescu - Economist.