email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contract drepturi de autor. Ce implicatii fiscale sunt?

Contract drepturi de autor. Ce implicatii fiscale sunt?
drepturi de autorimpozit anticipatvenit brutformularul 100

In studiul de caz de astazi vom analiza cazul unei societati care a primit o factura fiscala de la o persoana fizica inregistrata in scopuri de TVA pentru o cesiune de drepturi de autor. Pe factura apare inscris "Cesiune drepturi de autor conform contratului" - pret unitar: 11.294 lei, TVA = 2.145,86 lei, total 13.439,86 lei. Factura a fost inregistrata pe cheltuieli si achitata. Firmei i se solicita sa plateasca noi taxele pe DDA. Vom afla in continuare ce se intampla cu factura emisa de institutie si care ar fi fost inregistrarile contabile in aceasta situatie.
 

Iata raspunsul specialistului!


Conform art. 72 din Codul fiscal, pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, platitorii veniturilor, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila au si obligatiile de a calcula, de a retine si de a plati impozitul corespunzator sumelor platite prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, din veniturile platite.

Impozitul care trebuie retinut se stabileste prin aplicarea cotei de impunere de 7% la venitul brut.

Impozitul care trebuie retinut se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul.

Conform art. 73, contribuabilii care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala in conditiile mentionate la art. 72 pot opta pentru stabilirea impozitului pe venit ca impozit final. Optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris in momentul incheierii fiecarui raport juridic/contract si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestuia.

Impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii veniturilor, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut diminuat cu cheltuielile determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut.


Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final.

Impozitul astfel retinut se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

Daca se opteaza pentru impozitul anticipat de 7%, persoana fizica are obligatia depunerii declaratiei 200 (Declaratie privind veniturile realizate din Romania) pana la data de 25 mai a anului urmator obtinerii venitului (in vederea stabilirii impozitului final si regularizarii impozitului datorat de acesta catre bugetul de stat).

Astfel, in functie de tipul de impozit pentru care s-a optat, societatea va retine impozitul, astfel:
 

-    Impozit anticipat – 7%:
Venit brut = 13.439,86 lei
Impozit = 13.439,86 * 7% = 941 lei
Venit net (suma ce se va achita persoanei fizice) = 12.499,86 lei

-    Impozit final – 10%:
Venit brut = 13.439,86 lei
Venit impozabil = 13.439,86 - 13.439,86 * 40% = 8.063,92 lei
Impozit = 8.063,92 * 10% = 806 lei
Venit net (suma ce se va achita persoanei fizice) = 12.633,86 lei

Impozitul se va declara in formularul 100 pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

Retinere impozit (in functie de contul in care a fost inregistrata datoria catre persoana fizica):
401/462 = 446

Plata impozit:
446 = 5121
 

Retinerea impozitului nu modifica modul de inregistrare in contabilitate a facturii, ci doar suma de achitat catre persoana fizica.

Mentionez ca impozitul este in sarcina societatii, insa contributiile sociale sunt in sarcina persoanei fizice.
 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Simona Stanculescu - Economist.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
drepturi de autorimpozit anticipatvenit brutformularul 100


Data aparitiei: 05 Martie 2018
Ultima actualizare: 08 Martie 2018

Votati articolul "Contract drepturi de autor. Ce implicatii fiscale sunt?":
Rating:

Nota: 4.42 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

    • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

  • Casele de marcat devin obligatorii si la automatele comerciale: Fiscul va incepe sa dea amenzi de la 1 octombrie

    • Operatorii economici care desfasoara livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei. Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024. In plus, ANAF va confisca sumele nejustificate si va suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Prin interm...» citeste mai departe aici

  • Majorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabila

    • Potrivit art 210 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii din nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (2) ...» citeste mai departe aici

  • Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practic

    • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X