Dotarea cu noile case de marcat electronice prezinta numeroase necunoscute in continuare. Spre exemplu, in cazul in care o firma nu presteaza servicii catre persoane fizice, ci are operatiuni numai prin banca, este obligatorie instalarea unui POS? Dar in cazul unui SRL care are doar operatiuni intracomunitare?
Iata raspunsul specialistului!
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Potrivit pct 2 din Legea nr. 191/2018 pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, in vigoare de la 27 iulie 2018:
,,Persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si cu ridicata, asa cum acestea sunt definite de Ordonanta Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele care desfasoara activitati de prestari de servicii, care realizeaza anual o cifra de afaceri mai mare de 50.000 euro in echivalent lei, au obligatia sa accepte ca mijloc de plata si cardurile de debit, si cardurile de credit prin intermediul unui terminal POS si/sau al altor solutii moderne de acceptare. Prin activitatea de prestari de servicii, in sensul prezentului alineat, se intelege operatiunea definita la art. 271 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare’’.
Asadar, daca societatea dumneavoastra desfasoara activitati de comert cu ridicata sau presteaza servicii catre persoane juridice(chiar daca nu desfasoara activitati de comert cu amanuntul sau prestari de servicii catre persoane fizice), iar cifra de afaceri anuala este mai mare de 50.000 euro, are obligatia sa se doteze cu terminal POS pentru acceptarea ca mijloc de plata cardurile de debit /credit.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Cartea Verde a Contabilitatii
Prin activitatea de prestari de servicii, in sensul prezentului alineat, se intelege operatiunea definita la art. 271 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (,,Se considera prestare de servicii orice operatiune care nu constituie livrare de bunuri, asa cum este definita la art. 270 din Codul fiscal’’).
In concluzie, daca cifra de afaceri anuala este mai mare de 50.000 euro, societatea este obligata sa se doteze cu terminal POS in vederea aceptarii ca mijloc de plata cardurile de debit/credit.
Operatiunile intracomunitare nu sunt exceptate de la aceasta obligatie, desi riscul folosirii de catre beneficiarii serviciilor a cardurilor ca mijloc de plata este unul foarte mic.
Conform art 3 alin (1) lit e coroborat cu art 3 alin (2) lit a din Ordonanta de urgenta nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, cu modificarile si completarile ulterioare, refuzul societatii de a accepta ca mijloc de plata cardurile de debit si cardurile de credit se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 7.500 lei.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Ionut Jinga - consultant fiscal.
Citeste si Noile case de marcat cu jurnal electronic – cine NU are obligatia sa le utilizeze. >>>