Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Vanzarea materiilor prime. Care este tratamentul contabil?

Ultima actualizare: 21 Iunie 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Vanzarea materiilor prime. Care este tratamentul contabil?
tratament contabilmaterii primecaen

Prezentam mai jos cazul unei societati comerciale care are pana in luna februarie 2019 drept activitate principala productia si comercializarea de sobe de teracota, iar activitate secundara comertul cu amanuntul al produselor alimentare.
 

Din luna februarie, firma renunta la productia de sobe, iar obiectul principal de activitate devine comertul cu produse alimentare. Societatea are pe stoc materiale de constructii necesare fabricarii sobelor, cont 301 Materii prime, neutilizate.
Expertul ne va lamuri care este modalitatea de scadere din gestiune.


Iata raspunsul specialistului!

Potrivit Reglementarilor contabile aprobate prin OMFP 1802/2014, in creditul contului 301 "Materii prime" se inregistreaza  valoarea la pret de inregistrare a materiilor prime vandute ca atare, in contrapartida cu 371.
 
Astfel, materiile prime vor fi transferate la marfuri pentru a fi vandute spre deosebire de un mijloc fix care poate fi vandut direct, fara reclasificare la stocuri. Activitatea de vanzare marfuri este activitate de comert.

Efectuarea de activitati de productie, comert sau prestari de servicii, dupa caz, fara indeplinirea conditiilor stabilite prin lege, constituie contraventie conform art. 1 lit. a din Legea 12/1990 republicata.
 
Lipsa codurilor CAEN pentru toate activitatile economice sau lipsa unor autorizatii speciale, cum ar fi cele in comertul cu produse accizabile, poate fi interpretata, in opinia mea, ca o neindeplinire a conditiilor stabilite de lege. Din acest motiv, recomandam obtinerea codului caen corespunzator comertului pentru a vinde materiile prime reclasificate la marfuri.

 

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu – Economist.






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X