Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Impozitarea veniturilor din chirii. Ce se intampla daca se depaseste numarul de 5 contracte?

Data aparitiei: 16 Iulie 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Impozitarea veniturilor din chirii. Ce se intampla daca se depaseste numarul de 5 contracte?
contract de inchirierepartida simplacota forfetara

In materialul prezentat mai jos vom dezbate o speta referitoare la contractele de inchiriere a imobilelor. Specialistul nostru ne va lamuri care este diferenta de impozitare daca ai mai putin 5 contracte sau ai peste 5 contracte.

In ambele cazuri venitul este mai mare decat limita a 12 venituri minime lunare. Cand este vorba de 5 imobile/camere/ incapere inchiriate cu 5 contracte, dar in cursul anului se incheie un contract pentru un imobil/camere/incapere si in luna urmatoare se contracteaza cu alta persoane juridica, in acest caz se vorbeste de 5 contracte sau de mai mult (6 in exeplul dat) si se califica venitul ca fiind din activitati independente?

Impozitarea veniturilor din chirii: raspunsul specialistului


Conform art 83 din Codul Fiscal, veniturile din cedarea folosintei bunurilor sunt veniturile, in bani si/sauin natura, provenind din cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile, obtinute de catre proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal, altele decat veniturile din activitati independente.In aceasta categorie sunt incluse veniturile din:

- venituri din inchirierea bunurilor imobile (case, apartamente, terenuri);
- venituri din inchirierea bunurilor mobile (echipamente, autoturisme si altele);
- venituri din arendarea bunurilor agricole.

Persoanele fizice care obtin venituri din aceasta categorie  se incadreaza in categoria persoanelor obligate la plata contributiei sociale de sanatate – CASS, daca valoarea venitului net/normei de venit estimate (cumulat si cu alte venituri obtinute de contribuabil), depaseste plafonul anual de 12 salarii minime brute pe tara:

- pentru venitul net realizat in 2018: 1.900 lei x 12 luni = 22.800 lei
- pentru venitul net estimat in 2019: 2.080 lei x 12 luni = 24.960 lei

Persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numarmai mare de 5 contracte de inchiriere la sfarsitul anului fiscal incepand cu anul fiscal urmator, califica aceste venituri in categoria venituri din activitati independente.

Prin aceste reglementari de la art 83 Cod fiscal, se specifica faptul ca,la final de an, deoarece existau in vigoare, concomitent, mai mult de cinci contracte de inchiriere, cu mai mult de cinci beneficiari diferiti, indiferent ca se inchiriaza 5 imobile, spatii, diverse locatii etc.se aplica impozitarea in sistem real, fiind necesara desfasurarea activitatii sub forma de PFA/SRL din anul urmator   indeplinirii criteriilor si prin urmare, se va trece la organizarea contabilitatii in partida simpla.
 

Important de retinut aici  ar fi indeplinirea concomitenta a urmatoarelor:

- criteriul valabilitatii contractelor de inchiriere la final de an;
- numarul de contracte de inchiriere valabile la final de an sa fie mai mare de 5;
- identitatea diferita a beneficiarilor ce detin calitatea de titulari in contractele de inchiriere.

Spre exemplu, daca criteriile  sunt indeplinite pe 2019, din 2020 se trece la contabilitate in partida simpla deoarece se califica aceste venituri in categoria venituri din activitati independente.

Daca in cursul unui an s-au derulat 20 de contracte de inchiriere, dar numai 4 contracte erau valabile la final de an, se impoziteaza ca venituri din cedarea folosintei bunurilor 10%, dupa deducerea cotei forfetare 40%.

Astfel, numai persoanele fizice care determina venitul net anual in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit regulilor prevazute pentru veniturile din activitati independente, au urmatoarele obligatii:

- sa se autorizeze cel putin ca PFA/SRL la Registru comertului;
- conducerea evidentei contabile, in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului finantelor publice nr. 170/2015 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind contabilitatea in partida simpla;
- completarea Registrului de evidenta fiscala.


 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Vera Constantin - Expert contabil.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X