Ce se intampla in urma procesului verbal intocmit de inspectorii Antifrauda? Poate o firma sa depuna o contestatie impotriva acestui act sau nu poate sa intreprinda nicio actiune? Raspunsul la toate nelamuririle il ofera specialistul nostru in randurile urmatoare.
Luam drept exemplu cazul unei firme care a primit un control tematic pe tichete cadou de la Directia Regionala Antifrauda Fiscala. In urma acestei verificari, a fost intocmit un proces verbal pentru un prejudiciu. S-a constat ca a fost realizat gresit, inspectorii au recunoscut, dar nu l-au modifcat. Ce este de facut in aceasta situatie?
Proces verbal intocmit de Antifrauda: raspunsul specialistului
Avand in vedere prevederile art. 15 alin. 1 din OUG 74/2013 si pct. 1 din anexa 1 b la OPANAF 3838/2016 procesul-verbal reprezinta actul de control bilateral care se intocmeste de catre inspectorii antifrauda cu ocazia controlului operativ si inopinat, pentru constatarea unor situatii faptice si documentare existente la un moment dat, pentru stabilirea starii de fapt fiscale, precum si pentru constatarea unor imprejurari privind savarsirea unor fapte prevazute de legea penala in domeniul financiar-fiscal si vamal si pentru stabilirea implicatiilor fiscale ale acestora.
- Oct 2239 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2299 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Cu privire la posibilitatea contestarii acestui proces-verbal, prin Decizia 2/2018 a ICCJ - Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept s-a retinut faptul ca procesul-verbal intocmit de inspectorii antifrauda cu ocazia controlului curent, operativ si inopinat sau a controlului tematic nu intruneste trasaturile caracteristice ale unui act administrativ fiscal, ci doar constata unele situatii faptice si documentare pentru stabilirea starii de fapt fiscale sau constata unele imprejurari privind savarsirea unor fapte prevazute de legea penala si implicatiile fiscale ale acestora. Neavand caracterul unui act administrativ fiscal, intrucat nu da nastere, nu stinge si nu modifica raporturi juridice de natura fiscala, acesta nu poate fi atacat pe cale separata, ci doar odata cu actul administrativ pe care il preceda.
Cu alte cuvinte, societatea nu va putea face contestatie, nici la directia antifrauda, nici la instanta judecatoreasca direct impotriva procesului-verbal, ci doar impotriva actului care a fost emis in baza acestuia (spre exemplu, printr-o contestatie la executare impotriva unei eventuale decizii de instituire a masurilor asiguratorii, emise pe baza constatarilor din procesul-verbal).
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist.