email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proces verbal intocmit de Antifrauda. Poate fi contestat?

Proces verbal intocmit de Antifrauda. Poate fi contestat?
control antifraudaproces verbaltichete cadou

Ce se intampla in urma procesului verbal intocmit de inspectorii Antifrauda? Poate o firma sa depuna o contestatie impotriva acestui act sau nu poate sa intreprinda nicio actiune? Raspunsul la toate nelamuririle il ofera specialistul nostru in randurile urmatoare.

Luam drept exemplu cazul unei firme care a primit un control tematic pe tichete cadou de la Directia Regionala Antifrauda Fiscala. In urma acestei verificari, a fost intocmit un proces verbal pentru un prejudiciu. S-a constat ca a fost realizat gresit, inspectorii au recunoscut, dar nu l-au modifcat. Ce este de facut in aceasta situatie?
 

Proces verbal intocmit de Antifrauda: raspunsul specialistului


Avand in vedere prevederile art. 15 alin. 1 din OUG 74/2013 si pct. 1 din anexa 1 b la OPANAF 3838/2016 procesul-verbal reprezinta actul de control bilateral care se intocmeste de catre inspectorii antifrauda cu ocazia controlului operativ si inopinat, pentru constatarea unor situatii faptice si documentare existente la un moment dat, pentru stabilirea starii de fapt fiscale, precum si pentru constatarea unor imprejurari privind savarsirea unor fapte prevazute de legea penala in domeniul financiar-fiscal si vamal si pentru stabilirea implicatiilor fiscale ale acestora.

Cu privire la posibilitatea contestarii acestui proces-verbal, prin Decizia 2/2018 a ICCJ - Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept s-a retinut faptul ca procesul-verbal intocmit de inspectorii antifrauda cu ocazia controlului curent, operativ si inopinat sau a controlului tematic nu intruneste trasaturile caracteristice ale unui act administrativ fiscal, ci doar constata unele situatii faptice si documentare pentru stabilirea starii de fapt fiscale sau constata unele imprejurari privind savarsirea unor fapte prevazute de legea penala si implicatiile fiscale ale acestora. Neavand caracterul unui act administrativ fiscal, intrucat nu da nastere, nu stinge si nu modifica raporturi juridice de natura fiscala, acesta nu poate fi atacat pe cale separata, ci doar odata cu actul administrativ pe care il preceda.

Cu alte cuvinte, societatea nu va putea face contestatie, nici la directia antifrauda, nici la instanta judecatoreasca direct impotriva procesului-verbal, ci doar impotriva actului care a fost emis in baza acestuia (spre exemplu, printr-o contestatie la executare impotriva unei eventuale decizii de instituire a masurilor asiguratorii, emise pe baza constatarilor din procesul-verbal).


 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
control antifraudaproces verbaltichete cadou


Data aparitiei: 30 Ianuarie 2020

Votati articolul "Proces verbal intocmit de Antifrauda. Poate fi contestat?":
Rating:

Nota: 3.75 din 5 din 12 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X