Codul Muncii a trecut in acest an prin mai multe modificari notabile atat pentru specialistii care lucreaza cu legea, cat si pentru angajati si angajatori.
Cele mai importante acte normative care au modificat Codul Muncii sunt: Legea nr. 58/2021 (M.Of. nr. 345 din 5.04.2021) O.U.G nr. 36/2021 (M.Of. nr. 474 din 06.05.2021), O.U.G. nr. 37/2021 (M.Of. nr. 474 din 06.05.2021) si Legea nr. 138/2021 (M.Of. nr. 501 din 13 mai 2021).
Top 4 modificari in Codul Muncii in 2021
Principalele modificari vizeaza urmatoarele:
1. Prin modificarile aduse Codului muncii de O.U.G. nr. 36/2021 se instituie in sarcina angajatorului posibilitatea de utilizare a semnaturii electronice avansate sau semnaturii electronice calificate, insotita de marca temporala electronica sau marca temporala electronica calificata si sigiliul electronic calificat al angajatorului, pentru intocmirea tuturor inscrisurilor/documentelor din domeniul relatiilor de munca rezultate la incheierea contractului individual de munca, pe parcursul executarii acestuia sau la incetarea contractului individual de munca.
In situatia in care angajatorul decide sa utilizeze semnatura electronica, aceasta optiune trebuie realizata in conditiile stabilite prin Regulamentul Intern si/sau contractul colectiv de munca aplicabil, potrivit legii.
2. Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca a suferit la randul ei modificari.
Angajatorul este in drept sa verifice activitatea telesalariatului in principal prin utilizarea tehnologiei informatiei si comunicatiilor, in conditiile stabilite prin contractul individual de munca, Regulamentul Intern si/sau contractul colectiv de munca aplicabil, in conditiile legii.
Totodata, a fost eliminata obligatia precizarii locului de prestare a muncii, in cazul telesalariatului.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
3. Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 37/2021 a modificat o serie de prevederi ale Codului muncii, in incercarea de birocratizare a activitatii in uitatile cu mai putin de 9 salariati. Astfel, elementele esentiale ale contractului individual de munca nu vor cuprinde in mod obligatoriu, in cazul microintreprinderilor fisa postului. Nici Regulamentul Intern nu mai are caracter obligatoriu in cazul microintreprinderilor.
4. Regimul juridic al concediului de crestere a copilului si al stimulentului de insertie, reglementat prin O.U.G. nr. 111/2010 a fost substantial modificat.
Explicatiile le gasiti in Cartea Verde a Legislatiei Muncii. Practic, aici gasiti tot ce trebuie sa stiti despre CUM, CAND si IN CE FEL sa aplicati noile modificari legislative.
Produsul este disponibil si online, unde il puteti vizualiza oricand dupa ce il achitati!
Rentrop & Straton pune la dispozitia clientilor platforma www.rsonline.ro, unde veti regasi toate produsele achizitionate de la noi.
Tot ce trebuie sa faceti este sa achitati produsul si... il puteti consulta si online imediat! Completeaza acum formularul de comanda.