Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Prestari servicii. Contract civil intre o persoana fizica si o persoana juridica

Data actualizarii: 01 Februarie 2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Codul fiscalcontract civilimpozit pe venitprestari serviciideclaratia 100declaratia 205

 

Silviu Stoica, valabil la 31-Ian-2010

Intrebare: Se poate incheia un contract civil intre o persoana fizica si persoana juridica pentru o prestare de servicii - operator taiere? Si daca da, ce contributii se platesc si unde se inregistreaza ?

Raspuns: Da, in principiu se poate incheia un astfel de contract civil, situatie in care persoana juridica (societatea comerciala) retine doar impozit pe venit, fie cu cota de 10%, prevazuta de art. 52 alin. (1) din Codul fiscal, fie cu cota de 16%, daca persoana in cauza opteaza in scris in acest sens, in momentul incheierii contractului, conform art. 78 si art. 79 din Codul fiscal.

In prima situatie, persoana fizica care realizeaza venitul trebuie sa se inregistreze la organele fiscale, sa tina evidenta contabila in partida simpla si sa depuna declaratie anuala privind venitul net realizat, intrucat este considerata din punct de vedere fiscal drept persoana care exercita activitati independente. Totodata, persoana respectiva mai poate avea si anumite obligatii in privinta CAS-ului si a CASS-ului (in functie de situatia sa personala: daca este pensionar sau nu, daca mai realizeaza alte venituri si de ce natura etc.), insa persoana juridica platitoare de venit nu este implicata.

In plus, persoana juridica platitoare de venit are obligatia sa declare impozitul retinut in declaratia lunara 100 Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat si in declaratia informativa anuala 205 Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit.

Insa, la incheierea contractului trebuie sa aveti in vedere faptul ca nu orice activitate se poate preta la incheierea de contracte civile. De regula, astfel de contracte se incheie pentru activitati ocazionale, care nu fac parte din obiectul de activitate al societatii si nu presupun personal specializat in profesiile/meseriile ce dau profilul de activitate al societatii comerciale respective si fara de care activitatea nu se poate desfasura (spre exemplu, o societate care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si care doreste sa deschida un mic magazin de cartier poate incheia un contract civil cu un vitrinier, pentru aranjarea vitrinelor in vederea inaugurarii magazinului, insa nu poate incheia un astfel de contract cu vanzatorul/vanzatorii care urmeaza sa-si desfasoare activitatea la acel magazin).

In acest sens sunt relevante si prevederile pct. 67 din Normele metodologice date in aplicarea art. 55 alin. (2) din Codul fiscal coroborate cu art. 11 din Codul fiscal, in baza carora organul fiscal poate reincadra contractul civil si-l poate considera, in fapt, ca un veritabil contract de munca. Deci, daca persoana in cauza (operator taiere) isi desfasoara activitatea in mod continuu, in cadrul unui program prestabilit, nu foloseste nicio unealta proprie, ci utilizeaza mijloacele si utilajele societatii, foloseste mijloace de protectia muncii puse la dispozitie de societate etc., atunci nu se poate vorbi de o relatie de tipul prestator-beneficiar, ci de o relatie de tipul angajat-angajator. Din acest motiv, orice contract civil s-ar incheia, la un control al organelor fiscale activitatea persoanei respective n-ar fi tratata ca o activitate independenta, ci ar fi reincadrata ca o activitate dependenta, cu toate consecintele fiscale ce decurg dintr-o astfel de situatie.

Acest articol este preluat din portalul

Portal Contabilitate.ro , locul unde toate intrebarile isi gasesc raspuns.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X