de Adriana Simion, valabil la 14-Iul-2010
Intrebare: Pentru o firma la care Tribunalul Bucuresti a hotarat inceperea procedurii insolventei si a desemnat un administrator judiciar se mai face contabilitatea si apoi se mai depun declaratiile contabile ( 100, 300, 394, bilanturi , etc...? Care este data pana la care se mai efectueaza contabilitatea firmei?
Daca vrei sa adresezi si tu o intrebare Specialistilor CLICK AICI.
Raspuns: Nu exista exceptii de la regulile generale de depunere a declaratiilor fiscale in cazul societatilor comerciale pentru care s-a deschis procedura insolventei. In consecinta, declaratiile fiscale se depun in continuare la termenele legale.
De mentionat ca prevederile referitoare la impozitul minim nu sunt aplicabile si societatilor comerciale care se afla in procedura insolventei, de la data deschiderii acestei proceduri. Asadar, potrivit art. 18 alin. (7) din Codul fiscal, nu se calculeaza impozitul minim in cazul acestor societati.
Referitor la TVA, reglementarile privind aplicarea taxarii inverse in cazul societatilor aflate in insolventa au fost abrogate incepand cu 1 ianuarie 2010. Astfel, in prezent nu se mai aplica taxarea inversa pentru aceste societati.
Contabilitatea se tine pe toata perioada cat societatea comerciala isi pastreaza personalitatea juridica. Potrivit art. 233 alin. (4) din Legea 31/1990 privind societatile comerciale, societatea isi pastreaza personalitatea juridica pentru operatiunile lichidarii, pana la terminarea acesteia. Lichidarea societatii trebuie terminata in cel mult 3 ani de la data dizolvarii. Pentru motive temeinice, tribunalul poate prelungi acest termen cu cel mult 2 ani. In termen de 15 zile de la terminarea lichidarii, lichidatorii vor cere radierea societatii din registrul comertului. Radierea se poate face si din oficiu.
Asadar, in cazul lichidarii, perioada pentru care se tine contabilitatea se incheie la data radierii de la Registrul Comertului, moment in care societatea comerciala isi pierde personalitatea juridica.
Obligatiile fiscale inceteaza o data cu disparitia persoanei juridice. Potrivit art. 16 alin. (2) din Codul fiscal, in situatia in care un contribuabil inceteaza sa mai existe in cursul unui an fiscal, perioada impozabila este perioada din anul calendaristic pentru care contribuabilul a existat.

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Daca vrei sa adresezi si tu o intrebare Specialistilor CLICK AICI.