Ministerul Finantelor Publice a afisat pe pagina proprie, la sectiunea Transparenta decizionala, Proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.
Va prezentam mai jos principalele modificari pe care le propune noul proiect normativ:
Evaziunea fiscala este unul din fenomenele economico-sociale complexe, de maxima importanta, cu care statele de astazi se confrunta si ale carei consecinte nedorite cauta sa le limiteze cat mai mult.
Combaterea acestui fenomen care in prezent genereaza pierderi bugetare semnificative, cu implicatii adanci la nivel social si economic, constituie o preocupare constanta a Romaniei, care trebuie sa introduca, in mod sistematic si eficient, masuri imediate pentru preintampinarea si limitarea evaziunii fiscale.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Promovarea acestui act normativ este determinata de necesitatea implementarii unor masuri in vederea intaririi masurilor de supraveghere a circulatiei produselor energetice, precum si a diminuarii fenomenului de evaziune fiscala.
In acest context, avand in vedere necesitatea combaterii in regim de maxima urgenta a evaziunii fiscale din domeniul produselor energetice, pentru asigurarea unei mai bune monitorizari a operatorilor economici care desfasoara operatiuni cu produse energetice, in scopul intaririi supravegherii circulatiei produselor energetice, pentru instituirea unor parghii care sa conduca la o colectare a accizelor la nivelul aferent utilizarii reale a produselor energetice, se impune completarea legislatiei si este necesara adoptarea de masuri urgente privitoare la marcarea si colorarea pacurei si a produselor asimilate acesteia in scopul crearii posibilitatii practice de stabilire a nivelului de acciza in functie de utilizarea efectiva a acestor produse energetice.
Proiectul de act normativ introduce obligatia marcarii si colorarii pacurei si a produselor energetice asimilate din punct de vedere al accizelor acesteia, in vederea diminuarii evaziunii fiscale din domeniul produselor energetice.
Scopul aplicarii marcatorilor fiscali este acela de a se monitoriza utilizarea efectiva a acestor produse energetice, astfel incat produsele sa fie taxate corespunzator in functie de utilizare.
Actul normativ propus prevede ca pe teritoriul national sa nu se mai utilizeze, transporte, detina in afara antrepozitului fiscal sau sa nu se mai comercializeze, produse tip pacura, fara a fi marcate si colorate. in conditiile in care se constata prezenta acestor produse fara a fi marcate si colorate, se va proceda la stabilirea ca obligatie de plata a unei accize la nivelul motorinei.
Totodata, in situatia in care se constata utilizarea sau comercializarea acestor produse drept carburanti pentru motor, se va aplica de asemenea nivelul accizelor pentru motorina.
Pentru aplicarea unui tratament nediscriminatoriu, marcarea si colorarea acestor produse va fi obligatorie atat pentru produsele din productia interna, cat si pentru produsele provenite din achizitii intracomunitare sau din import.
in ceea ce priveste stocurile de produse tip pacura existente pe piata la data intrarii in vigoare a prezentului act normativ, exista obligatia inventarierii acestora, precum si a supravegherii circulatiei si consumului pana la epuizarea stocurilor.
De asemenea, s-a reglementat si regimul deplasarilor intracomunitare, din si spre tari terte, precum si a celor care au loc doar pe teritoriul national sau in tranzit si care au fost initiate inainte de intrarea in vigoare a prezentului act normativ. Monitorizarea miscarilor pana la locul de destinatie sau pana parasesc teritoriul national se va face prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
De asemenea, se prevede ca durata deplasarilor initiate inainte de intrarea in vigoare a prezentului act normativ nu poate fi mai mare de 92 de zile. Se tine cont de faptul ca Regulamentul (CE) nr. 684/2009 al Comisiei din 24 iulie 2009 de implementare a Directivei 2008/118/CE a Consiliului in ceea ce priveste procedurile informatizate pentru deplasarea produselor accizabile in regim suspensiv de accize, indica acest termen ca fiind un termen rezonabil pentru incheierea deplasarilor in regim suspensiv de accize.
Produsele energetice de tipul pacurei si cele asimilate acesteia nu sunt supuse marcarii si colorarii in situatiile in care sunt destinate exportului si livrarilor intracomunitare, iar livrarea si circulatia acestora se face doar sub supraveghere fiscala, potrivit prevederilor proiectului de act normativ.
Sursa: DGFP Valcea