O societate comerciala inregistrata in scopuri de TVA in Romania achizitioneaza materii prime de la o societate comerciala inregistrata in scopuri de TVA si cu sediu in Ungaria. Societatea comerciala din Ungaria emite factura in lei si doreste plata facturii in lei intr-un cont bancar deschis in Romania.
Vom stabili in ce masura factura poate fi emisa in lei de catre societatea straina si daca plata facturii de catre societatea achizitoare cu sediul in Romania se poate face in lei in contul bancar deschis in Romania de catre societatea din Ungaria. Vom vedea, totodata, si care sunt obligatiile declarative ale societatii comerciale din Romania.
Raspuns:
Daca furnizorul din Ungaria, este inregistrat in scopuri de TVA in Romania intrucat realizeaza operatiuni economice pe teritoriul Romaniei printr-un sediu fix sau un sediu permanent deschis in Romania (depozit), insemna ca este normal sa emita factura in lei, insa cu TVA 24%. La pct. 72 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare ale prevederilor art. 155 alin. (5) din Codul fiscal se reglementeaza faptul ca factura se intocmeste in orice limba oficiala a statelor membre ale Uniunii Europene, dar la solicitarea organelor de inspectie fiscala trebuie asigurata traducerea in limba romana.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
In acest caz, operatiunea trebuie tratata ca o achizitie efectuata pe teritoriul national care se raporteaza prin decontul de TVA la randul 21 denumit "Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 24%". De asemenea, operatiunea urmeaza a fi raportata prin declaratia cod 394 in baza formularului "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA" .
In acest caz, este normal ca factura sa fie platita intr-un cont bancar din Romania.
In cazul in care, operatiunea reprezinta pentru firma din Romania o achizitie intracomunitara de bunuri. aceasta se supune regimului de taxare inversa prin aplicarea formulei contabile 4426 = 4427 in situatia in care cumparatorul din Romania este persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, iar furnizorul intracomunitar comunica un cod valid de Tva din Ungaria.
Asa cum sunt definite prin articolul 130^1, alineatul (1), achizitiile intracomunitare se refera la "bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.".
De asemenea, prin art. 132^1 alin. (1) se reglementeaza in mod expres faptul ca locul achizitiei intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor.
Pentru efectuarea achizitiei intracomunitare de bunuri, cumparatorul din Romania este obligat sa se inscrie in Registrul operatorilor intracomunitari, inainte de primirea bunurilor, potrivit art 158^2 din Codul fiscal .
De asemenea, in acest caz se mai impun urmatoarele obligatii declarative:
- Declaratia de mentiuni 092 privind schimbarea perioadei fiscale,in ceea ce priveste TVA, in cazul in care perioada fiscala este alta decat luna calendaristica;
- Decontul de TVA (300) prin care raporteaza TVA aferenta achizitiilor intracomunitare de bunuri atat ca taxa colectata cat si ca taxa deductibila;
- Declaratia recapitulativa (390).