Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie

Prevederi importante privind perioada impozabila pentru microintreprinderi

Data actualizarii: 11 Mai 2012
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
perioada impozabilamicrointreprinderisistem impunereimobilizari corporalecodul fiscal


Autoritatile de drept reamintesc in aceasta perioada care sunt principalele reglementari referitoare la perioada impozabila pentru microintreprinderi. Va reamintim astfel ca pentru microintreprinderi perioada fiscala este anul calendaristic. In cazul microintreprinderilor care se infiinteaza sau isi inceteaza existenta, anul fiscal este perioada din anul calendaristic in care persoana juridica a existat.

Potrivit prevederilor Titlului IV indice 1 "Impozitul pe veniturile microintreprinderilor" din Codul Fiscal, microintreprinderea este definita ca fiind persoana juridica romana care indeplineste cumulativ, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent, urmatoarele conditii:

- realizeaza venituri, altele decat cele din activitati desfasurate in domeniile: bancar, asigurari si reasigurari, piata de capital, jocuri de noroc, consultanta si management;

- are de la 1 pana la 9 salariati inclusiv;

- a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei al 100.000 euro;

- capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale.
 
Perioada impozabila

1. Pentru persoanele juridice romane, care se infiinteaza in cursul unui an fiscal si care au optat de la infiintare pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor, perioada impozabila incepe:

- de la data inregistrarii acesteia la registrul comertului, daca are aceasta obligatie;

- de la data inregistrarii acesteia in registrul tinut de instantele judecatoresti competente, daca are aceasta obligatie;

- de la data incheierii sau, dupa caz, a punerii in aplicare a contractelor de asociere, in cazul asocierilor care nu dau nastere unei noi persoane juridice.

2. In cazul microintreprinderilor care se reorganizeaza prin divizare sau fuziune avand ca efect juridic incetarea existentei persoanei juridice prin dizolvare fara lichidare, perioada impozabila se incheie:

- la data inregistrarii in registrul comertului/registrul tinut de instantele judecatoresti competente a noii societati sau a ultimei dintre ele, in cazul constituirii uneia sau a mai multor societati noi;

- la data inregistrarii hotararii ultimei adunari generale care a aprobat operatiunea sau de la alta data stabilita prin acordul partilor, in cazul in care se stipuleaza ca operatiunea va avea efect la o alta data, potrivit legii;

- la data stabilita potrivit legii, in alte cazuri decat cele mentionate anterior.

3. In cazul dizolvarii urmate de lichidare a microintreprinderilor, perioada impozabila se incheie la data depunerii situatiilor financiare la registrul unde a fost inregistrata, potrivit legii, infiintarea persoanei juridice respective.

Schimbarea sistemului de impunere

Ca regula, microintreprinderile nu mai aplica acest sistem de impunere incepand cu anul fiscal urmator anului in care nu mai indeplinesc una dintre conditiile prevazute la art. 112 indice 2 din Codul Fiscal, respectiv:

- realizeaza venituri din activitati desfasurate domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului;

- nu are salariati sau are peste 9 salariati;

- a realizat venituri care au depasit echivalentul in lei al 100.000 euro;

- capitalul social al acesteia este detinut de stat si/sau autoritatile locale sau este detinut de un actionar sau asociat persoana juridica cu peste 250 de angajati.

Persoanele juridice romane aflate in inactivitate temporara, pentru care perioada de inactivitate temporara/nedesfasurare a activitatii inceteaza in cursul anului, pot opta pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor, incepand cu anul urmator celui in care perioada de inactivitate temporara/nedesfasurare a activitatii inceteaza, daca la data de 31 decembrie a anului respectiv indeplinesc conditiile de exercitare a optiunii prevazute de Codul Fiscal.

Exceptii

Persoanele juridice romane nou-infiintate care au optat pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor incepand cu primul an fiscal si care nu au angajat in termenul de 60 de zile de la data eliberarii certificatului de inregistrare sunt platitoare de impozit pe profit de la data inregistrarii acestora la registrul comertului.

Microintreprinderile care in cursul unui trimestru incep sa desfasoare activitati in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor si al pietei de capital, in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului datoreaza impozit pe profit luand in calcul veniturile si cheltuielile inregistrate incepand cu trimestrul respectiv. Pentru aceasta categorie perioada impozabila se incheie in trimestrul in care incep sa desfasoare activitati in domeniile mentionate.

In situatia in care, in cursul anului fiscal, microintreprinderile realizeaza venituri mai mari de 100.000 euro, acestea vor plati impozit pe profit luand in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal, perioada impozabila ca microintreprindere incheindu-se la 31 decembrie anul precedent. Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a depasit limita de 100.000 euro utilizand cursul de schimb de la inchiderea exercitiului financiar precedent.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X