Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Contabilitatea analitica aplicata circulatiei marfurilor

Data actualizarii: 29 Mai 2012
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Legea contabilitatii nr. 82/1991contabilitatea analiticacirculatia marfurilorinchiderea exercitiului financiar


In ce priveste metodele prin care se poate realiza circulatia marfurilor, facem precizari legate de mai multe metode. In primul rand, circulatia marfurilor se poate realiza astfel:

- circulatia marfurilor cu ridicata

Consta in achizitionarea de marfuri de la furnizori, in loturi mari pentru a fi revanduta altor unitati. Evaluarea se face la pret de achizitie si la pret de vanzare cu ridicata format din cost de achizitie plus adaosul comercial. Adaosul comercial reprezinta suma care se adauga la costul de achizitie si din care se acopera cheltuielile de circulatie si se asigura realizarea unui profit de catre comerciant.

Contabilitatea analitica se tine pe sortimente de marfuri prin metoda cantitativ - valorica.

- circulatia marfurilor cu amanuntul

Circulatia marfurilor cu amanuntul consta in vanzarea marfurilor catre comunitar (populatie). Evaluarea se face la pret de vanzare cu amanuntul care cuprinde: pretul de achizitie plus adaosul comercial plus TVA. Contabilitatea analitica se tine prin metoda global - valorica pe magazine, iar in cadrul acestora pe gestiuni.

La sfarsitul exercitiului financiar, cu ocazia efectuarii inventarierii, daca se constata deprecieri ale valorii stocurilor, unitatea poate realiza o ajustare privind deprecierea stocurilor. Deprecierea valorii stocurilor presupune ca valoarea stocurilor eval uate la valoarea de inventar sa fie mai mica decat valoarea acelorasi stocuri la pretul de inregistrare. Ca si in cazul imobilizarilor, stocurile sunt recunoscute in momentul in care:

- este posibila realizarea unui beneficiu economic in viitor de catre unitate;
- nu este posibil a se estima beneficii economice viitoare, se va recunoaste ca o cheltuiala a perioadei curente;
- se poate estima in mod credibil un cost sau o valoare.

In situatia in care stocurile sunt vandute, valoarea stocurilor este recunoscuta ca o cheltuiala in perioada in care a fost recunoscut venitul corespunzator. Daca stocurile incorporate intr -un activ (a imobilizarilor corporale realizate in regie proprie) sunt recunoscute drept cheltuieli utile de viata a acelui activ. Evaluarea stoc urilor se face la urmatoarele momente:
- la intrarea in unitate
- la inchiderea exercitiului financiar
- la iesirea din unitate sau la data consumului
- la inventariere

Conform Legii contabilitatii nr. 82/1991 republicata, la data intrarii in patrimoniu, bunurile se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate la valoarea de intrare denumita valoare contabila, care se stabileste diferit in functie de modalitatea de intrare in patrimoniu unitatii.







Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X