O societate achizitioneaza bunuri care nu ating plafonul valoric pentru a fi considerate mijloace fixe, dar care au durata mare de folosinta si nu se consuma intr-un singur proces de utilizare. Vom vedea astfel cum tratam aceste bunuri dat fiind faptul ca nu constituie obiecte de inventar.
Raspuns:
Bunurile respective le puteti considera din punct de vedere contabil active imobilizate - mijloace fixe. Conform OMEF 3055/2009 privind reglementarile contabile, pct. 64-65
"Activele imobilizate sunt active generatoare de beneficii economice viitoare si detinute pe o perioada mai mare de un an. Ele trebuie evaluate la costul de achizitie sau la costul de productie, cu respectarea prevederilor pct. 68 si 70."
(2) Beneficiile economice viitoare reprezinta potentialul de a contribui, direct sau indirect, la fluxul de numerar sau de echivalente de numerar catre entitate. Potentialul poate fi unul productiv, fiind parte a activitatilor de exploatare ale entitatii.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Manual de politici contabile - Stick USB
Activele imobilizate cuprind acele active destinate utilizarii pe o baza continua, pe o perioada mai mare de un an, in scopul desfasurarii activitatilor entitatii"
Reglementarile contabile nu stabilesc o valoare minima de la care un bun poate fi considerat mijloc fix.
Numai din punct de vedere fiscal, bunurile a caror valoare este sub 1800 lei, reprezinta obiecte de inventar, urmand a fi trecute pe costuri la momentul utilizarii.
Astfel, din punct de vedere fiscal le veti considera obiecte de inventar, urmand sa le treceti pe costuri la data darii in folosinta, in timp ce, din punct de vedere contabil, urmeaza sa le considerati mijloace fixe si sa le amortizatii pe durata estimata de utilizare. Insa amortizarea calculata contabil, nu va fi deductibila fiscal, aceasta va reflecta doar contabil uzura mijloacelor fixe respective.