Ulterior, dupa depunerea bilantului 30.06.2012, s-a constatat ca in luna februarie 2011 in program au fost dublate niste facturi de valori mari rezultand un profit la 30.06.2011 foarte mare fata de bilantul depus initial la 30.06.2011 care avea pierdere.
Vom vedea astfel cum se va proceda pentru stornarea acestor facturi dublate din prima jumatate a anului 2011, avand in vedere greseala de soft contabil si faptul ca initial la 30.06.2011 a fost depus corect bilantul cu pierdere.
Raspuns:
Din punct de vetere contabil, corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor.
Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultand din greseala de a utiliza sau de a nu utiliza informatii credibile care:
a) erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;
b) ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare anuale.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Astfel de erori includ efectele greselilor matematice, greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor.
Potrivit pct. 63 alin 5, 6 ,7 si 8 din OMFP 3055/2009 reglementari contabile conforme cu directivele europene:
" (5) Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat.
(6) Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totusi, pot fi corectate pe seama contului de profit si pierdere erorile nesemnificative.
Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar-contabile.
Se considera ca o eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale. Analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu se efectueaza in context, avand in vedere natura sau valoarea individuala sau cumulata a elementelor.
(7) In notele la situatiile financiare trebuie prezentate informatii suplimentare cu privire la erorile constatate.
(8) Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii".
In cazul erorilor aferente exercitiilor financiare precedente, corectarea acestora nu presupune ajustarea informatiilor comparative prezentate in situatiile financiare. Informatii comparative referitoare la pozitia financiara si performanta financiara, respectiv modificarea pozitiei financiare, sunt prezentate in notele explicative".
In concluzie, corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii.
Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar-contabile. Se considera ca o eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale. Analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu se efectueaza in context, avand in vedere natura sau valoarea individuala sau cumulata a elementelor.
In manulaul de politici si procedure contabile al societatii se va stabili ce inseamna eroare semnificativa. Se poate preciza ca pentru erorile aferente exercitiilor anterioare, conducerea compartimentului financiar-contabil informeaza consiliul de administratie cu privire la natura erorii, valoare, cauze etc.
Apreciem in cazul dat, ca eroarea este semnificativa si ca atare, corectia se va efectua prin inregistrari contabile care sa reflecta in situatia fianciara aferenta anului 2012, dar nu pe seama rezultatului aferent acestui an (cont 121), ci pe seama rezultatului reportat (contul 1174). In notele explicative aferente situatiei financiare anuale aferente anului 2012 se vor prezenta si informatii cu privire la erorile contabile constatate, corectate pe seama rezultatului reportat.
Din punct de vedere fiscal, conform pct 13 din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal , dat in aplicarea art. 19 din Codul fiscal - cu modificarile si completarile ulterioare - veniturile sau cheltuielile inregistrate eronat sau omise se corecteaza prin ajustarea profitului impozabil al perioadei fiscale careia ii apartin si depunerea unei declaratii rectificative in conditiile prevazute de art 84 din Codul de procedura fiscala.
Astfel in anul in care s-a realizat livrarea /prestarea de serviciu se va recalcula impozitul pe profit, tinindu-se cont de toate implicatiile fiscale, al fiecarei perioade careia ii apartin facturile respective si se vor depune declaratii rectificative cod 710, aferente trimestrului si 101 aferente anului respectiv.
1.In decontul de TVA trebuie sa inregistrati omisiunile la radurile de regularizari :
- rd 16 petru tva colectata
- rd. 30 pentru tva deductibila
Conform pct. 3 -anexa 2 din OANAF 3596/2011 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA:
" In cazul in care, dupa depunerea declaratiei, persoana impozabila constata existenta unor omisiuni in datele declarate sau in cazul in care una ori mai multe facturi sunt emise in cursul unei perioade de raportare, dar sunt primite de beneficiarul tranzactiei dupa data depunerii declaratiei, persoana impozabila trebuie sa depuna o noua declaratie corect completata, care inlocuieste declaratia informativa depusa initial".
Aceleasi prevederi erau cuprinse si in OPANAF 702/2007, valabil pentru depunerea declaratiei aferente anului 2011, abrogat prin OPANAF 3596/2011.
In concluzie, daca facturile omise la inregistrare, nu s-au raportat corext prin 394 in anul 2011 se vor depune declaratii corecte care vor inlocui declaratiile depuse initial in semestrul 1 si 2.