Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
ANAF si MFP Contabilul.ro | ANAF si MFP

Sfaturi utile in timpul derularii inspectiei fiscale

Data actualizarii: 31 August 2012
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Societatiamenziavertismentinspector fiscalinspectie fiscala
Inainte de prezentarea catorva dintre regulile de urmat in cursul inspectiei fiscale este de avut in vedere recomandarea de a avea cat mai putin contact direct cu Administratia fiscala. Utilizati procedura transmiterii documentelor prin posta cu confirmare de primire. Evitati o multime de complicatii si veti castiga si mult mai mult timp.
 
Anticipati inspectia fiscala si pregatiti evidenta financiar-fiscala din timp. Cererile de restituire a unor sume de la buget sau de rambursare a TVA, schimbarile repetate ale sediului societatii, intarzierile in depunerea declaratiilor si in efectuarea platilor sunt premise ale declansarii inspectiei fiscale.
 
Cereti amanarea inspectiei fiscale atunci cand apreciati ca este necesar sa o pregatiti. Potrivit art. 101 alin. (2) din Codul de procedura fiscala, amanarea datei de incepere a inspectiei fiscale se poate solicita, o singura data, pentru motive bine justificate. Amanarea inspectiei este dispusa de catre conducatorul institutiei din care face parte organul de control.
 
Dupa prezentarea documentelor care ii atesta calitatea, urmatoarea obligatie a inspectorului este sa ceara si sa completeze imediat registrul unic de control. Astfel va fi consemnata data inceperii inspectiei. Importanta completarii registrului decurge din prevederile art. 101 din Codul de procedura fiscala care limiteaza durata efectuarii inspectiei fiscale la cel mult 3 luni, iar in cazul societatilor care au organizate sedii secundare si a celor incadrate in categoria marilor contribuabili, cel mult 6 luni.
 
Asigurati-va ca sunt respectate dispozitiile art. 105 alin. (3) din Codul de procedura fiscala care va asigura dreptul la unicitatea inspectiei fiscale pentru fiecare impozit si perioada fiscala. incalcarea acestei reguli atrage desfiintarea actului de control.
 
in functie de constatarile sale, inspectorul poate genera discutii pentru lamurirea unor aspecte si poate sa solicite eventuale explicatii de contribuabil. Nu va grabiti sa raspundeti inspectorului. Analizati toate consecintele care decurg din informatiile furnizate inspectorului. Nu ezitati sa cereti punctul de vedere al unui consultant care va poate asista pe intreaga durata a inspectiei fiscale.
 
Daca sunt solicitate explicatii scrise, raspunsul la intrebarile puse de catre inspector se vor da in scris utilizand formularul nota explicativa. Va recomandam sa solicitati formularea intrebarilor si raspunsurilor in scris pentru a evita raspunsurile deficitare, dar si pentru a analiza in detaliu motivele cercetarilor intreprinse de inspector si consecintele raspunsurilor formulate. in cazul in care implicatiile raspunsurilor sunt majore refuzati raspunsul prin nota explicativa si solicitati transmiterea lor in scris prin posta.
 
Furnizati strict documentele si informatiile solicitate de inspector solicitand in prealabil explicatii detaliate din partea persoanelor responsabile din cadrul societatii (sef de sectii, conducatori de compartimente). Fiti bine informat.
 
Urmariti si sesizati de indata politicos, dar ferm orice depasire a obiectivelor controlului sau a competentelor inspectorului. Faceti-l sa inteleaga ca va sunt cunoscute drepturile.
 
Avand in vedere tentatia inspectorului de a utiliza interpretarea cea mai restrictiva ajutati-l sa adopte solutia dvs. punandu-i la dispozitie cat mai multe documente sau interpretari favorabile. Contracarati cu argumente legale si documente constatarile organului de inspectie fiscala chiar din timpul controlului, pentru a determina eliminarea punctelor divergente din raportul de inspectie fiscala.
 
In cazul in care inspectorul constata savarsirea unei fapte ce constituie contraventie, solicitati aplicarea avertismentului. Acesta poate fi aplicat in toate cazurile, chiar si daca nu este prevazuta expres aceasta posibilitate in actul normativ care o reglementeaza.  In caz de refuz, solicitati aplicarea amenzii la minimul prevazut de actul normativ care o institutie.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X