email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Propuneri de modificare privind deductibilitatea cheltuielilor. Vezi proiectul!

cheltuieli deductibiledeductibilitateLegea nr. 571/2003dobanzisocietati comercialeIFN-uri



Un nou proiect de lege atrage atentia asupra faptului ca actualul Cod fiscal nu trateaza in mod diferentiat deductibilitatea cheltuielilor cu dobanzile in cazul imprumuturilor obtinute de institutiile financiare nebancare de la entitati nebancare desi, din punct de vedere al spiritului legii, aceste tranzactii ar trebui tratate diferentiat, avand in vedere ca toate cheltuielile cu dobanzile platite de IFN-uri catre aceste entitati nebancare reprezinta cheltuieli directe de exploatare si nu cheltuieli financiare ca in cazul societatilor comerciale.

IFN-urile au astfel deductibiliate limitata la cheltuielile cu dobanzile aferente imprumuturilor obtinute de la entitati nevancare, dupa cum urmeaza:

a) nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, corespunzatoare ultimei luni din trimestru, pentru imprumuturile in lei; si

b) nivelul ratei dobanzii anuale de 9%, pentru imprumuturile in valuta. Acest nivel al ratei dobanzii se aplica la determinarea profitului impozabil aferent anului fiscal 2004. Nivelul ratei dobanzii pentru imprumuturile in valuta se actualizeaza prin hotarare a Guvernului.

Initiatorii proiectului normativ considera astfel ca prevederile actuale reprezinta o piedica fata de sustinerea activitatii de creditare a clientelei, activitatea principala a IFN-urilor, pentru ca se restrange accesul la o sursa importanta de finantare si anume, imprumuturile obtinute de la proprii asociati si de asemenea de la societati comerciale, asociatii sau fundatii care au un surplus de lichiditati pe care ar fi dispusi sa imprumute catre aceste IFN-uri, dar nu o vor face, pentru ca IFN-urile nu pot o dobanda atractiva (prin limitarea deductibilitatii cheltuielilor cu aceste dobanzi).

Prin aceasta propunere, initiatorii doresc sa excluda limitarile de deductibilitate aferente dobanzilor care se datoreaza pentru imprumuturile obtinute de la institutiile financiare nebancare de la entitati nebancare.

Redam mai jos continutul propus prin actul normativ amintit:

Articol unic:  Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial nr. 927 din 23.17.2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La art. 23 (Titlul II - Impozitul pe profit) alin. 4 se modifica si va avea urmatorul continut:

"(4) Dobanzile si pierderile din diferente de curs valutar, in legatura cu imprumuturile obtinute direct sau indirect de la banci internationale de dezvoltare si organizatii similare, mentionate in norme, si cele care sunt garantate de stat, cele aferente imprumuturilor obtinute de la institutiile de credit romane sau straine, institutiile financiare nebancare, de la persoanele juridice care acorda credite potrivit legii, cele obtinute in baza obligatiunilor admise la tranzactionare pe o piata reglementat precum si dobanzile aferente imprumuturilor obtinute de institutiile financiare nebancare nu intra sub incidenta prevederilor prezentului articol."

de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cheltuieli deductibiledeductibilitateLegea nr. 571/2003dobanzisocietati comercialeIFN-uri


Data aparitiei: 10 Septembrie 2012

Votati articolul "Propuneri de modificare privind deductibilitatea cheltuielilor. Vezi proiectul!":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X