Un nou proiect de lege atrage atentia asupra faptului ca actualul Cod fiscal nu trateaza in mod diferentiat deductibilitatea cheltuielilor cu dobanzile in cazul imprumuturilor obtinute de institutiile financiare nebancare de la entitati nebancare desi, din punct de vedere al spiritului legii, aceste tranzactii ar trebui tratate diferentiat, avand in vedere ca toate cheltuielile cu dobanzile platite de IFN-uri catre aceste entitati nebancare reprezinta cheltuieli directe de exploatare si nu cheltuieli financiare ca in cazul societatilor comerciale.
IFN-urile au astfel deductibiliate limitata la cheltuielile cu dobanzile aferente imprumuturilor obtinute de la entitati nevancare, dupa cum urmeaza:
a) nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, corespunzatoare ultimei luni din trimestru, pentru imprumuturile in lei; si
b) nivelul ratei dobanzii anuale de 9%, pentru imprumuturile in valuta. Acest nivel al ratei dobanzii se aplica la determinarea profitului impozabil aferent anului fiscal 2004. Nivelul ratei dobanzii pentru imprumuturile in valuta se actualizeaza prin hotarare a Guvernului.
Initiatorii proiectului normativ considera astfel ca prevederile actuale reprezinta o piedica fata de sustinerea activitatii de creditare a clientelei, activitatea principala a IFN-urilor, pentru ca se restrange accesul la o sursa importanta de finantare si anume, imprumuturile obtinute de la proprii asociati si de asemenea de la societati comerciale, asociatii sau fundatii care au un surplus de lichiditati pe care ar fi dispusi sa imprumute catre aceste IFN-uri, dar nu o vor face, pentru ca IFN-urile nu pot o dobanda atractiva (prin limitarea deductibilitatii cheltuielilor cu aceste dobanzi).

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Prin aceasta propunere, initiatorii doresc sa excluda limitarile de deductibilitate aferente dobanzilor care se datoreaza pentru imprumuturile obtinute de la institutiile financiare nebancare de la entitati nebancare.
Redam mai jos continutul propus prin actul normativ amintit:
Articol unic: Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial nr. 927 din 23.17.2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La art. 23 (Titlul II - Impozitul pe profit) alin. 4 se modifica si va avea urmatorul continut:
"(4) Dobanzile si pierderile din diferente de curs valutar, in legatura cu imprumuturile obtinute direct sau indirect de la banci internationale de dezvoltare si organizatii similare, mentionate in norme, si cele care sunt garantate de stat, cele aferente imprumuturilor obtinute de la institutiile de credit romane sau straine, institutiile financiare nebancare, de la persoanele juridice care acorda credite potrivit legii, cele obtinute in baza obligatiunilor admise la tranzactionare pe o piata reglementat precum si dobanzile aferente imprumuturilor obtinute de institutiile financiare nebancare nu intra sub incidenta prevederilor prezentului articol."