email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Compensare facturi in valuta intre persoane juridice rezidente

compensarefacturapersoane juridice rezidentevaluta


Va prezentam mai jos in ce masura poate fi efectuata o compensare intre doua societati rezidente care au emis facturile in valuta (sunt facturi emise in urma unor contracte de transport rutier si facturarea se face in euro la cursul din data facturarii/prestarii, iar reevaluarea sodurilor in valuta se efectueaza lunar conform OMFP 3055/2009).

De asemenea, vom stabili daca se poate face un protocol de compensare in valuta in conditiile in care inregistrarea acestuia in contabilitate se face la cursul valutar din ziua compensarii.


Raspuns:

Conform art. 3 alin. (1) din Regulamentul BNR 4/2005 privind regimul valutar:

"Platile, incasarile, transferurile si orice alte asemenea operatiuni care decurg din vanzari de bunuri si prestari de servicii intre rezidenti, indiferent de raportul juridic care le reglementeaza, se realizeaza numai in moneda nationala (leu), cu exceptia operatiunilor prevazute in anexa nr. 2 «Categorii de rezidenti care pot efectua operatiuni in valuta», care se pot efectua si in valuta.
In categoria rezidentilor care pot efectua operatiuni in valuta se numara si persoanele juridice care efectueaza operatiuni ce decurg din organizarea si/sau prestarea de servicii externe, cum ar fi transportul international de marfuri si de persoane si turismul international.

Efectuarea compensarilor intre persoane juridice rezidente este reglementata de HG 685/1999 pentru aprobarea Normelor metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor, persoane juridice, in vederea diminuarii blocajului financiar si a pierderilor din economie, si a Regulamentului de compensare a datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor  persoane juridice, cu modificarile si completarile ulterioare.

In conformitate cu prevederile art. 3 din HG 685/1999 , pentru facturi cu valori mai mari de 10.000 lei, compensarea datoriilor neplatite la termenele scadente se va realiza numai in conformitate cu prevederile regulamentului de compensare, iar pentru suma reprezentand contravaloarea facturilor mai mici de 10.000 lei, inclusiv compensarea reciproca intre contribuabili, persoane juridice, se poate efectua si in afara cadrului institutional creat de OUG 77/1999, dar pe baza acelorasi formulare.

Procedura de compensare este urmatoarea:

Contribuabilii, persoane juridice, sunt obligati sa se conecteze prin internet sau sa foloseasca suportul magnetic pentru a transmite in baza de date a Institutului de Management si Informatica datele privind platile restante mai vechi de 30 de zile, cu o valoare mai mare de 10.000 lei. Pentru facturile care se incadreaza in aceste conditii se transmit urmatoarele informatii:
a) codul fiscal al persoanei juridice raportoare;
b) codul fiscal al persoanei juridice creditoare/debitoare fata de care raportorul are de platit/incasat;
c) numarul si data emiterii facturii de catre persoana juridica creditoare/debitoare;
d) valoarea facturii care urmeaza sa fie incasata de persoana juridica raportoare de la persoana juridica beneficiara;
e) valoarea facturii care urmeaza sa fie platita de persoana juridica raportoare persoanei juridice furnizoare.

Contribuabilii, persoane juridice, care nu inregistreaza datorii sau creante mai vechi de 30 de zile si care au o valoare mai mare de 10.000 lei nu sunt obligate sa transmita informatiile.

In concluzie, pentru facturi mai mici de 10.000 lei se pot face compensari directe (intre client si furnizor). Pentru facturile mai mari de 10.000 de lei compensarea se face numai prin intermediul IMI. In cazul in care facturile nu au depasit 30 de zile, nu este obligatorie efecuarea compensarii la IMI, insa se utilizeaza pentru stingerea datoriilor si creantelor reciproce Ordinele de compensare, acestea fiind documente cu regim special. Procedura mentionata se aplica si in cazul dvs. chiar daca facturile au fost emise in euro intre persoane juridice rezidente iar inregistrarea in contabilitate se face la cursul valutar din ziua efectuarii compensarii.


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
compensarefacturapersoane juridice rezidentevaluta


Data aparitiei: 18 Octombrie 2012

Votati articolul "Compensare facturi in valuta intre persoane juridice rezidente":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X