Va prezentam mai jos in ce masura poate fi efectuata o compensare intre doua societati rezidente care au emis facturile in valuta (sunt facturi emise in urma unor contracte de transport rutier si facturarea se face in euro la cursul din data facturarii/prestarii, iar reevaluarea sodurilor in valuta se efectueaza lunar conform OMFP 3055/2009).
De asemenea, vom stabili daca se poate face un protocol de compensare in valuta in conditiile in care inregistrarea acestuia in contabilitate se face la cursul valutar din ziua compensarii.
Raspuns:
Conform art. 3 alin. (1) din Regulamentul BNR 4/2005 privind regimul valutar:
"Platile, incasarile, transferurile si orice alte asemenea operatiuni care decurg din vanzari de bunuri si prestari de servicii intre rezidenti, indiferent de raportul juridic care le reglementeaza, se realizeaza numai in moneda nationala (leu), cu exceptia operatiunilor prevazute in anexa nr. 2 «Categorii de rezidenti care pot efectua operatiuni in valuta», care se pot efectua si in valuta.
In categoria rezidentilor care pot efectua operatiuni in valuta se numara si persoanele juridice care efectueaza operatiuni ce decurg din organizarea si/sau prestarea de servicii externe, cum ar fi transportul international de marfuri si de persoane si turismul international.

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Efectuarea compensarilor intre persoane juridice rezidente este reglementata de HG 685/1999 pentru aprobarea Normelor metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor, persoane juridice, in vederea diminuarii blocajului financiar si a pierderilor din economie, si a Regulamentului de compensare a datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor persoane juridice, cu modificarile si completarile ulterioare.
In conformitate cu prevederile art. 3 din HG 685/1999 , pentru facturi cu valori mai mari de 10.000 lei, compensarea datoriilor neplatite la termenele scadente se va realiza numai in conformitate cu prevederile regulamentului de compensare, iar pentru suma reprezentand contravaloarea facturilor mai mici de 10.000 lei, inclusiv compensarea reciproca intre contribuabili, persoane juridice, se poate efectua si in afara cadrului institutional creat de OUG 77/1999, dar pe baza acelorasi formulare.
Procedura de compensare este urmatoarea:
Contribuabilii, persoane juridice, sunt obligati sa se conecteze prin internet sau sa foloseasca suportul magnetic pentru a transmite in baza de date a Institutului de Management si Informatica datele privind platile restante mai vechi de 30 de zile, cu o valoare mai mare de 10.000 lei. Pentru facturile care se incadreaza in aceste conditii se transmit urmatoarele informatii:
a) codul fiscal al persoanei juridice raportoare;
b) codul fiscal al persoanei juridice creditoare/debitoare fata de care raportorul are de platit/incasat;
c) numarul si data emiterii facturii de catre persoana juridica creditoare/debitoare;
d) valoarea facturii care urmeaza sa fie incasata de persoana juridica raportoare de la persoana juridica beneficiara;
e) valoarea facturii care urmeaza sa fie platita de persoana juridica raportoare persoanei juridice furnizoare.
Contribuabilii, persoane juridice, care nu inregistreaza datorii sau creante mai vechi de 30 de zile si care au o valoare mai mare de 10.000 lei nu sunt obligate sa transmita informatiile.
In concluzie, pentru facturi mai mici de 10.000 lei se pot face compensari directe (intre client si furnizor). Pentru facturile mai mari de 10.000 de lei compensarea se face numai prin intermediul IMI. In cazul in care facturile nu au depasit 30 de zile, nu este obligatorie efecuarea compensarii la IMI, insa se utilizeaza pentru stingerea datoriilor si creantelor reciproce Ordinele de compensare, acestea fiind documente cu regim special. Procedura mentionata se aplica si in cazul dvs. chiar daca facturile au fost emise in euro intre persoane juridice rezidente iar inregistrarea in contabilitate se face la cursul valutar din ziua efectuarii compensarii.