Vom analiza mai jos cazul unei firme intrate in insolvente care are facturile acoperite cu documente girate de la alte firme. Administratorul judiciar nu trimite societatea sa se inregistreze la masa credala deoarece aceasta apare la creditori (fiind stinse in constabilitate cu documentele date), iar documentele girate nu se incaseaza din diverse motive (insolventa, faliment, lipsa disponibilitati). Vom vedea astfel cum isi recupereaza societatea banii in conditiile in care legea insolventei stabileste ca sumele sunt recunoscute doar prin inscrierea la masa credala care apoi devin nule.
Solutia consultantului:
Intr-adevar, in situatia in care societatea creditoare nu este inscrisa la masa credala iar procedura este inschisa nu va ma mai fi in masura sa isi realizeze fie si partial creanta in cadrul procedurii insolventei potrivit Legii 85/2006. Trebuie subliniat ca administratorul judiciar notifica acei creditori a caror identitate rezulta din inscrisurile societatii debitoare, astfel ca daca din anumite imprejurari aceasta nu a reflectat obligatia de plata in evidenta contabila, procedura de notificare nu putea fi indeplinita.
In acelasi timp informatiile despre procedura de insolventa a societatii debitoare este publica si se inregistreaza atat in publica atat in Buletinul procedurilor de insolventa, in detaliu, cat si generic in Registrul comertului. In aceste conditii este raspunderea societati creditoare sa urmareasca situatia debitorului inclusiv insolventa acestuia.
Cu toate acestea, trebuie subliniat ca, avand in vedere premisele enuntate si anume ca debitorul a grantat indeplinirea obligatiilor de plata cu bilete la ordin sau cecuri girate de catre alte persoane juridice, pot fi initiate masurile de executare silita asupra girantilor deoarece potrivit Legilor nr. 58 si 59 din 1934 privind cambia si biletul la ordin, respectiv cecul, girantii din intregul sir de giruri raspund solidar cu emitentul inscrisului. In acest sens in cadrul termenului de prescriptie urmeaza ca documentul sa fie investit cu formula executorie si sa fie pus in executare de catre executorul judecatoresc ales din circumscriptia in care se afla debitorul.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Examen Consultant Fiscal 2024
Operare SAGA Exemple practice si recomandari