Vom stabili mai jos in ce masura veniturile din anulare provizioane pentru creante clienti care s-au incasat ulterior sau veniturile reprezentand plus la inventarierea marfurilor sunt considerate venituri neimpozabile la determinarea cotei de deductibilitate de 2% pentru cheltuieli de protocol. In plus, vom stabili daca si cheltuielile cu lipsurile neimputabile constatate la inventar se scad din totalul cheltuielilor.
Solutia consultantului:
Potrivit art. 22 alin. (1) lit. c) si lit. j) din Codul fiscal , provizioanele pentru deprecierea creantelor clienti sunt deductibile in procent de 30%, cand sunt clienti cu depasiri mai mari de 270 de zile sau deductibile in procent de 100% din venit cand s-a deschis procedura falimentului la client. Desigur, trebuiesc respectate si celelalte conditii cand analizam deductibilitatea, cum ar fi sa nu fie livrari intre societati afiliate, sa nu fie garantate etc.
Acest lucru inseamna ca partea din provizion ce va fi reluata la venituri este venit neimpozabil, numai pentru partea de cheltuiala nedeductibila a provizionului, conform art. 20 lit. c) din Codul fiscal.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
SAF-T pentru Contribuabili Mici
In ce priveste determinarea bazei de protocol, va recomandam sa aveti in vedere formula de calcul prevazuta prin norma de aplicare pentru art. 21 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal , regasita la pct. 33 din HG 44/2004 , dupa cum urmeaza:
"Baza de calcul la care se aplica cota de 2% o reprezinta diferenta dintre totalul veniturilor si cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile, la care se efectueaza ajustarile fiscale. Astfel, din cheltuielile totale se scad cheltuielile cu impozitul pe profit curent si amanat, cheltuielile de protocol, cheltuielile aferente veniturilor neimpozabile, iar din totalul veniturilor se scad veniturile neimpozabile."
Observam ca sunt eliminate:
cheltuiala cu impozitul pe profit si cheltuiala de protocol;
veniturile neimpozabile si cheltuielile aferente veniturilor neimpozabile.
Insa, acestea sunt cele din anul respectiv.
Astfel, partea din provizion ce este venit neimpozabil se va elimina din baza de calcul a impozitului pe profit, inclusiv partea de cheltuiala nedeductibila aferenta acestui provizion, daca cheltuiala cu provizionul a fost constituita in 2012.
Cheltuielile cu stocul degradat sau lipsa la inventar si neimputabil sunt doar cheltuieli nedeductibile la calculul impozitului pe profit, conform art. 21 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal , si nu sunt aferente unor venituri neimpozabile. Astfel, consideram ca acestea nu se elimina din baza de calcul a deductibilitatii cheltuielii cu protocolul.