Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

ContaUtil: Incadrarea operatiunilor la prestarea de servicii

Data actualizarii: 20 Mai 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Taxe si Impozitecolectarea TVAprestari serviciilocul prestariicota standard


Prestarea de servicii este operatiunea economica care nu se incadreaza la livrare de bunuri deoarece nu presupune un transfer al dreptului de proprietate asupra unui bun. Prestarea de servicii este reglementata prin articolul 129 din Codul fiscal si punctul 7 din Normele de aplicare a acestui articol.

Operatiuni economice de natura prestarilor de servicii

In categoria prestarilor de servicii cu plata se incadreaza urmatoarele tipuri de operatiuni:

* inchirierea de bunuri;
* transmiterea folosintei bunurilor in cadrul unui contract de leasing;
* transferul si cesiunea bunurilor necorporale constand in: drepturi de autor, brevete, licente, marci comerciale si alte drepturi similare;
* servicii furnizate pe cale electronica:

- furnizarea si conceperea de site-uri informatice;
- mentenanta la distanta a programelor si a echipamentelor;
- furnizarea de programe informatice software standard prin internet sau prin orice
alta retea electronica, automatizata, care necesita interventie umana minima;
- furnizarea de programe informatice software personalizate pe internet sau pe
suport material (discheta, CD sau pe un alt purtator de date);
- actualizarea programelor informatice furnizate;
- furnizarea de imagini, de texte si de informatii;
- punerea la dispozitie de baze de date;
- furnizarea de muzica, de filme si de jocuri, inclusiv jocuri de noroc;
- transmiterea si difuzarea de emisiuni si evenimente politice, culturale, artistice, sportive, stiintifice, de divertisment;
- furnizarea de servicii de invatamant la distanta;

* transferul cu plata al unui sportiv de la un club sportiv la un alt club sportiv. In categoria prestarilor de servicii efectuate cu plata nu se incadreaza sumele platite drept:

- compensatie pentru incetarea contractului;
- penalitati pentru neindeplinirea unor obligatii prevazute de partile contractante;

 * servicii de intermediere efectuate de persoane care actioneaza in numele si in contul altei persoane, atunci cand intervin intr-o livrare de bunuri sau o prestare de servicii;
* angajamentul de a nu desfasura o activitate economica, de a nu concura cu alta persoana sau de a tolera o actiune ori o situatie;
* prestarile de servicii efectuate pe baza unui ordin emis de o autoritate publica sau in numele unei autoritati publice.

Faptul generator pentru prestari de servicii
 
Ca regula generala, faptul generator are loc la data prestarii unui serviciu.

Exceptii de la regula generala privind faptul generator se regasesc in cazul prestarilor  de servicii care determina decontari sau plati succesive. in categoria acestor servicii se incadreaza serviciile de constructii-montaj, consultanta, cercetare, expertiza si alte servicii similare.

In functie de prevederile contractuale, astfel de servicii se considera efectuate intr-unul din urmatoarele doua momente:

* la data emiterii de catre prestator a situatiilor de lucrari, a rapoartelor de lucru sau a altor documente similare pe baza carora se stabilesc serviciile efectuate;
* la data acceptarii de catre beneficiari a documentelor emise de catre prestatori
 (situatii de lucrari, rapoarte de lucru, devize etc.).

Exceptii se regasesc si in cazul serviciilor de telefonie fixa si mobila, a serviciilor de internet, a serviciilor de canalizare si apa si a altor servicii de acest gen.

In acest caz, faptul generator poate interveni:

* la data prevazuta in contract pentru plata serviciilor prestate;
* la data emiterii unei facturi.

Indiferent de natura serviciilor prestate (constructii-montaj, procesare, expertiza, telefonie, internet etc.) pentru fiecare din cele doua situatii prezentate, perioada de decontare intre prestator si beneficiar nu poate depasi un an.

In cazul operatiunilor de inchiriere, leasing, concesionare si arendare de bunuri, serviciul se considera efectuat la fiecare data specificata in contract pentru efectuarea platii.

Exigibilitatea pentru prestari de servicii

Ca regula generala, exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator. Totusi, pentru aceasta regula generala se regasesc urmatoarele trei exceptii in care exigibilitatea taxei are loc:
* la data emiterii unei facturi, inainte de data la care intervine faptul generator, altfel spus in situatia in care se emite factura fara ca serviciul sa fi fost prestat;
* la data incasarii unui avans, inainte de prestarea serviciului;
* la data extragerii numerarului, pentru prestarile de servicii realizate prin
masini automate de jocuri.

Baza de impozitare pentru servicii efectuate in interiorul tarii

Baza de impozitare a TVA aferente unei prestari de servicii poate fi:
 
* in cazul prestarilor de servicii negociate: valoarea obtinuta de catre prestator de la beneficiarul serviciului sau de la un tert, inclusiv subventiile direct legate de tariful acelui serviciu;
* in cazul operatiunilor asimilate unei prestari de servicii: suma totala a cheltuielilor efectuate de persoana impozabila pentru prestarea serviciului respectiv;
* in cazul schimbului de bunuri cu servicii sau in cazul platii in natura: valoarea de piata pentru serviciul respectiv.
 
Valoarea de piata este reprezentata de suma totala pe care un beneficiar ar trebui sa o plateasca, in conditii de concurenta loiala, unui prestator independent de pe teritoriul statului membru in care prestarea este supusa taxei. in situatia in care nu se regaseste o prestare de servicii comparabila, valoarea de piata a serviciului este reprezentata de costurile inregistrate de persoana impozabila pentru prestarea serviciului respectiv.
 
Pentru serviciile prestate de firme inregistrate in scopuri de TVA in Romania catre beneficiari stabiliti in Romania, locul prestarii se considera pe teritoriul Romaniei, motiv pentru care se aplica regimul normal de taxare prin colectarea TVA.

Colectarea se efectueaza la cota standard de 24% pentru toate serviciile, cu exceptia urmatoarelor servicii pentru care se aplica cota redusa de 9%:

- acordarea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectura si arheologice, gradini zoologice si botanice, targuri, expozitii si evenimente culturale, cinematografe;
- cazarea la hotel sau alte structuri similare din sectorul turistic;
- inchirierea terenurilor amenajate pentru camping.








Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X