Vom vedea mai jos in ce masura cheltuielile cu materiile prime, materialele precum si prestatiile achizitionate de la o firma inactiva sunt deductibile la calculul impozitului pe profit. De asemenea, vom stabili ce regim are TVA-ul facturat de firma inactiva avand in vedere ca acesta este nedeductibil. In plus, vom vedea ce inregistrari contabile sunt necesare situatiei prezentate.
Solutia consultantului:
Pentru situatia descrisa de intrebarea dvs., pentru TVA, sunt aplicabile prevederile art.11 alin. (1^2) din Codul fiscal:
"Beneficiarii care achizitioneaza bunuri si/sau servicii de la contribuabili dupa inscrierea acestora ca inactivi in Registrul contribuabililor inactivi/reactivati conform art. 78^1 din OG 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nu beneficiaza de dreptul de deducere a cheltuielilor si a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor respective, cu exceptia achizitiilor de bunuri efectuate in cadrul procedurii de executare silita."
In acest caz, TVA-ul devenit nedeductibil este o componenta a costului de achizitie, confom pct. 50 din OMFP 3055/2009 privind contabilitatea.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Din punctul de vedere al inregistrarii in contabilitate, TVA urmeaza baza si se efectueaza aceeasi inregistrare contabila.
De exemplu, pentru achizitii cu serviciile de la terti, se efectueaza inregistrarea:
628 "Cheltuieli cu alte servicii executate de terti" analitic nedeductibil = 401 "Furnizori" cu valoarea integrala a achizitiei efectuate de la contribuabilul inactiv (baza plus TVA)
Se mentine obligatia declararii acestei facturi in declaratia 394.
Din punctul de vedere al cheltuielii, aceste sume sunt nedeductibile la calculul impozitului pe profit, conform art. 21 alin.(4) lit.r).
Observam asadar ca si aceste cheltuieli sunt nedeductibile fiscal la determinarea impozitului pe profit.