O societate dintr-un stat UE are o Sucursala in Romania. Sucursala din Romania cumpara energie electrica din Romania si vinde enegia la societatea-mama. Vom vedea astfel ce documente intocmeste Sucursala cand vinde energia electrica, ce obligatii fiscale are sucursala in calitate de persoana impozabila si care sunt inregstrarile contabile privind vanzarea energiei electrice.
Solutia consultantului:
Sucursala reprezinta dezmembramant fara personalitate juridica, conform art. 43 din Legea 31/1990 privind societatile comerciale. Insa, din punct de vedere fiscal, acestea sunt sedii permanente in Romania, supuse impozitului pe profit, conform art. 29 alin. (3) din Codul fiscal, iar transferurile catre societatea ce a infiintat aceste sedii permanente trebuie sa respecte principiile preturilor de transfer, adica valorile sunt cele de piata.
Din punctul de vedere al energiei electrice, livrarea energiei electrice catre un alt stat membru este considerata un nontransfer, conform art. 128 alin. (12) lit. e) din Codul fiscal, iar acest lucru inseamna ca valoarea nontransferului, si subliniem ca ne referim numai la nontransfer, nu se va regasi in declaratia recapitulativa 390 si nici in decontul de TVA al sucursalei.
Potrivit art. 134^1 alin. (8) din Codul fiscal, lunar sau la data agreeata pentru facturare, intervine exigibilitatea TVA la livrarea catre societatea mama, iar factura de energie electrica emisa catre societatea mama se va face in regim de scutire de TVA cu drept de deducere. Aceasta factura de livrare se va regasii in decontul de TVA.
Din punctul nostru de vedere, aceasta livrare se poate inregistra in baza unei facturi, deoarece legea nu enumera punctual un document aplicabil nontransferurilor. Se necesita intocmirea Registrului nontransferurilor.
Practic, consideram ca tratamentul este al unei cumparari de energie electrica cu revanzare ulterioara.

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Inregistrari contabile:
a) achizitie de la o societate din Romania:
371 "Marfuri" = 401 "Furnizori"
4426 "TVA deductibila" = 401 "Furnizori"
b) vanzare catre societatea mama:
4111 "Clienti" = 707 "Venituri din vanzarea marfurilor".