Analizam mai jos cazul unui administrator care nu are contract de munca incheiat cu societatea. In scopul realizarii de venituri, admnistratorul efectueaza o serie de cheltuieli aferente deplasarii. Vom vedea daca aceste cheltuieli sunt deductibile la impozitul pe profit, avand in vedere ca nu exista un contract de munca incheiat cu administratorul, precum si daca aceste cheltuieli pot fi inregistrate in evidenta contabila.
Solutia consultantului:
Desigur, in masura in care aceste cheltuieli sunt efectuate de administrator - numit prin Actul constitutiv, in folosul societatii, in vederea realizarii obiectului de activitate pentru obtinerea de venituri impozabile, acestea sunt considerate cheltueili deductibile la calculul impozitului pe profit.
Cheltuielile de deplasare sunt deductbile in baza art 21 alin 2 lit e din codul fiscal, insa acestea trebuie justificate cu decont de cheltuieli, precum si alte documente dde unde sa reaiasa deplasarea in scopul activitatii (minute, note de negociere, pliante, contracte incheiate, etc.)
Cheltuielile cu masa servita pot fi justificate drept

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Examen Consultant Fiscal 2025

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Cheltuielile cu combustibilul si in general cele legate de autoturism sunt deductibile in procent de 50%, in conditiile in care utilizarea autoturismului nu este exclusiva in scopuri economice, nejustificandu-se utilizarea cu foi de parcurs, conform art 21 alin 4 lit t din "Codul fiscal.
Toate cheltuielile de mai sus se pot inregistra in contabilitate, in conditiile in care exista documente justificative, inclusiv decont de cheltuieli aprobat de persoanele in drept, si in masura in care sunt efectuate in scopul realizarii activitatii.