Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Spatiu neutilizat. Cum procedam in ce priveste amortizarea?

Data actualizarii: 28 Iunie 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Monografii Contabileamortizarea imobilizarilor corporalemijloace fixeamortizare


Vom analiza mai jos cazul in care o cladire este modificata prin construirea unui nou etaj, in proiect figurand ca "locuinta de serviciu". La finalizarea lucrarii, respectiv decembrie 2012, intreg costul a fost inclus in valoarea cladirii existente (212=231).

Pana in prezent, aceasta parte a cladirii (extinderea noua) nu a fost utilizata, astfel ca vom stabili daca se poate inregistra amortizarea aferenta. De asemenea, in momentul in care va fi inchiriata unui salariat, vom vedea cum se pot distinge cheltuielile aferente acestui spatiu dat fiind faptul ca nu exista contoare separate pentru utilitati.

Solutia consultantului:

Din punct de vedere contabil, pct. 110 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009 stabileste ca amortizarea imobilizarilor corporale se calculeaza incepand cu luna urmatoare punerii in functiune si pana la recuperarea integrala a valorii lor de intrare.

In cazul in care imobilizarile corporale sunt trecute in conservare, in functie de politica contabila adoptata, entitatea inregistreaza in contabilitate o cheltuiala cu amortizarea sau o cheltuiala corespunzatoare ajustarii pentru deprecierea constatata.
 
Asadar, amortizarea contabila trebuie calculata si inregistrata in contabilitate incepand cu luna urmatoare celei in care mijlocul fix este pus in functiune.


In situatia in care mijlocul fix nu este utilizat pe o perioada de timp, societatea il poate trece in conservare. Trecerea in conservare precum si durata conservarii se fac cu aprobarea consiliului de administratie sau a responsabilului cu gestiunea patrimoniului.

In situatia in care mijlocul fix este trecut in conservare in contabilitate se inregistreaza fie cheltuielile cu amortizarea (contul 6811 - Cheltuieli de exploatare privind amortizarea imobilizarilor) fie ajustari pentru depreciere ( 6813 "Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea imobilizarilor" = 291 "Ajustari pentru deprecierea imobilizarilor corporale").
 
Cheltuielile aferente spatiului se pot calcula pe baza suprafetelor puse la dispozitia salariatilor in baza contractelor incheiate intre parti, in acest scop.








Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X