Stabilim mai jos daca este corect ca o societate cu obiect de activitate "Transporturi rutiere de marfuri (numai in interiorul tarii)" sa factureze in luna efectuarii transportului sau cel tarziu in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare.
Iata raspunsul specialistului:
- Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Potrivit prevederilor art. 281 alin. (1) din Codul fiscal, faptul generator intervine la data livrarii bunurilor sau la data prestarii serviciilor, cu exceptiile prevazute in prezentul capitol ( serviciile de transport nu se inscrie la exeptiile de la acest capitol).
Exigibilitatea taxei intervine la la data la care are loc faptul generator potrivit prevederilor art. 282 alin (1) .
Potrivit prevederilor de la alin. (2) , prin exceptie de la prevederile alin. (1), exigibilitatea taxei intervine:
a) la data emiterii unei facturi, inainte de data la care intervine faptul generator;
b) la data la care se incaseaza avansul, pentru platile in avans efectuate inainte de data la care intervine faptul generator. Avansurile reprezinta plata partiala sau integrala a contravalorii bunurilor si serviciilor, efectuata inainte de data livrarii ori prestarii acestora;
c) la data extragerii numerarului, pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii realizate prin masini automate de vanzare, de jocuri sau alte masini similare.
Asadar, exibilitatea taxei pe valoarea adaugata intervine la data prestarii serviciilor de transport marfa.
Potrivit prevederilor art. 319 alin. (16) din Codul fiscal, persoana impozabila are obligatia de a emite o factura cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa. De asemenea, persoana impozabila trebuie sa emita o factura pentru suma avansurilor incasate in legatura cu o livrare de bunuri/prestare de servicii cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a incasat avansurile, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa.
Astfel, factura se emite cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a fost efectuata prestarea de servicii. Asadar, in ambele cazuri mentionate de dvs. factura se emite in termenul legal.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Manual de politici contabile - Stick USB
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal