email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Comunicat Finante: Modificari ale Impozitului pe profit incepand cu data de 1 ianuarie 2014

Taxe si Impozitemodificari impozitul pe profitOUG nr. 102/2013declaratia anualaimpozit pe profit



Va prezentam o noua serie de informatii privind modificarile aduse impozitului pe profit incepand cu data de 1 ianuarie 2014.

Prin OUG nr. 102/2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 703/15.11.2013, au fost aduse modificari si completari Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2014.

Iin ceea ce priveste Titlul II "Impozitul pe profit" au fost aduse urmatoarele modificari:

S-a introdus posibilitatea de modificare a anului fiscal pentru contribuabilii, persoane juridice platitoare de impozit pe profit, care au optat din punct de vedere contabil pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit prevederilor art. 27 din Legea contabilitatii nr.82/1991, in sensul ca acesti contribuabili pot opta ca si anul fiscal sa corespunda cu exercitiul financiar.

Art. 16 alin. (3)

- Pot opta pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic : sucursalele cu sediul in Romania, care apartin unei persoane juridice cu sediul in strainatate, daca exercitiul financiar difera pentru persoana juridica de care apartin, precum si filialele consolidate ale unei societati-mama cu sediul in strainatate, si filialele filialelor, daca exercitiul financiar difera pentru societatea-mama, cu exceptia institutiilor de credit, institutiilor financiare nebancare, institutiilor de plata si institutiilor emitente de moneda electronica, entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, societatilor de asigurare, asigurare-reasigurare si de reasigurare, entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

- Primul an fiscal modificat include si perioada anterioara din anul calendaristic cuprinsa intre 1 ianuarie si ziua anterioara primei zi a anului fiscal modificat, acesta reprezentand un singur an fiscal.

Contribuabilii care au optat ca anul fiscal sa corespunda exercitiului financiar au urmatoarele obligatii:

- sa comunice organelor fiscale teritoriale modificarea anului fiscal:

Termen : cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de inceputul anului fiscal modificat. Art. 16 alin. (3)  

- sa comunice organelor fiscale teritoriale modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit:

Termen : 30 de zile de la inceputul anului fiscal modificat Art. 34 alin. (3)

- sa depuna Declaratia anuala de impozit pe profit si sa plateasca  impozitul pe profit aferent anului fiscal respectiv:

Termen : pana la data de 25 a celei de-a treia luni inclusiv, de la inchiderea anului fiscal modificat. Art. 35 alin. (3)

- Totodata, la art. 34 alin. 13^1 sunt stabilite reguli corespunzatoare privind calculul, declararea si plata impozitului pe profit datorat in anul fiscal de tranzitie.

Materialul integral poate fi descarcat AICI.



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Taxe si Impozitemodificari impozitul pe profitOUG nr. 102/2013declaratia anualaimpozit pe profit


Data aparitiei: 03 Decembrie 2013

Votati articolul "Comunicat Finante: Modificari ale Impozitului pe profit incepand cu data de 1 ianuarie 2014":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X