In analiza urmatoare, avem ca subiect o societate care in 2008 a avut un control fiscal in urma caruia s-au stabilit sume suplimentare de plata la impozit pe profit, impozit nerezidenti, penalitati si accesorii.
Societatea a contestat procesul-verbal, dar nu a avut castig de cauza pe deplin, iar pe masura ce le platea, le inregistra in contul 1174.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Firma a avut pierdere fiscala declarata in Declaratia 101. In situatia descrisa, mai trebuia depusa rectificativa la 101 pe anii din urma, in sensul maririi cheltuielilor de exploatare, a cheltuielilor nedeductibile si a stabilirii altei valori pentru pierderea fiscala?
Sumele stabilite in raportul de inspectie fiscala nu mai trebuiau declarate in 101? Daca societatea a depus deja rectificativele, care este pasul urmator?
Asa cum sunt prevederile Ordonantei 92/2003 privind Codul de procedura fiscala diferentele de taxe si impozite constatate de organele de inspectie fiscala sunt consemnate in Raportul de inspectie fiscala.
Art. 109 - Raportul privind rezultatul inspectiei fiscale:
(1) Rezultatul inspectiei fiscale se consemneaza, in scris, intr-un raport de inspectie fiscala, in care se prezinta constatarile inspectiei fiscale din punct de vedere faptic si legal.
(2) Raportul de inspectie fiscala se intocmeste la finalizarea inspectiei fiscale si cuprinde toate constatarile in legatura cu perioadele si obligatiile fiscale verificate. In cazul in care contribuabilul si-a exercitat dreptul prevazut la art. 107 alin. (4), raportul de inspectie fiscala cuprinde si opinia organului de inspectie fiscala, motivata in drept si in fapt, cu privire la acest punct de vedere.
(3) Raportul de inspectie fiscala sta la baza emiterii:
a) deciziei de impunere, pentru diferente de obligatii fiscale aferente perioadelor verificate;
SAF-T Ghid de raportare corecta
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
SAF-T pentru Contribuabili Mici
b) deciziei de nemodificare a bazei de impunere, daca nu se constata diferente de obligatii fiscale.
Asa cum se poate vedea in paragraful legal invocat mai sus, diferentele constatate sunt cuprinse in decizia de impunere care reprezinta documentul in baza caruia contribuabilul datoreaza aceste sume.
Diferentele de impozite si taxe cuprinse in decizia de impunere sunt preluate si in fisa de platitor a contribuabilului.
Eventualele declaratii rectificative se depun numai daca exista si o decizie de masuri intocmita de organele fiscale, prin care se dispune intocmirea si depunerea acestora intr-un termen prestabilit.
Pe de alta parte, din instructiunile de completare a formularului 710 rezulta in mod evident ca acest formular nu se depune in cazul descris de dvs:
Atentie! Sumele inscrise in declaratie nu cuprind diferentele de impozite, taxe si contributii sociale stabilite prin actele de control.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gina Dragon, consultant fiscal si economist