email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Atentie! Liber-profesionistii si PFA-urile, obligati sa incheie noi contracte cu clauze clare pentru a evita reincadrarea!

pfa 2016norme codul fiscalactivitate independentareincadraresalariatcontributii

Va atragem atentia ca, din cauza noilor modificari pe care le vor aduce normele Codului fiscal, aflate inca in lucru, profesiile libere si PFA-urile vor fi nevoite sa incheie contracte cu clauze clare pentru a evita astfel riscul de a fi reincadrate ca salariat.

Aceste atentionari vin chiar din partea ministrului de finante, Anca Dragu, care a explicat recent modalitatea prin care vor fi evaluate activitatile independente, in contextul proiectului de norme ale Codului fiscal.

Odata cu riscul de a fi reincadrate ca salariate, PFA-urile ar risca astfel sa plateasca si taxe de cel putin doua ori mai mari, aminteste Profit.ro.

Prin noul proiect de norme se asteapta sa se faca o diferentiere clara intre activitatile independente si cele dependente, precum si stabilirea exacta si detaliata a conditiilor care pot duce la reincadrarea activitatii independente ca dependenta.

"Clauzele contractului incheiat intre parti ar trebui sa fie clare in ceea ce priveste obiectul contractului, drepturile si obligatiile partilor, astfel incat sa nu rezulte existenta unei relatii de subordonare, iar la incadrarea unei activitati ca activitate independenta, sa se aiba in vedere ca raportul juridic incheiat sa reflecte continutul economic real", a precizat Anca Dragu pentru Profit.ro.


De asemenea, ministrul a explicat ca o activitate e independenta daca beneficiarul venitului are simultan "libertatea de a-si alege locul, modul de desfasurare a activitatii, precum si programul de lucru" si ca in acest mod "partile pot conveni asupra datei, locului si programului de lucru in functie de specificul activitatii si de celelalte activitati pe care le desfasoara".

Referitor la alte conditii privind desfasurarea activitatii independente, ministrul de finante Anca Dragu a explicat:

"In cadrul desfasurarii unei activitati independente, persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea chiar si pentru un singur client, daca nu exista o clauza de exclusivitate in desfasurarea activitatii, riscurile de natura profesionala si economica asumate de prestator fiind incapacitatea de adaptare la timp si cu cele mai mici costuri la variatiile mediului economico-social, variabilitatea rezultatului economic, deteriorarea situatiei financiare, in functie de specificul activitatii, persoana fizica utilizand cu prepoderenta bunurile din patrimoniul afacerii".

Consultati aici cele 7 noi criterii care definesc activitatea independenta in raport cu cea dependenta!

Noile reguli impun ca orice activitate care nu indeplineste conditiile pentru a fi independenta poate fi o activitate dependenta in masura in care raportul juridic incheiat intre parti genereaza o relatie de munca.

Persoanele care incheie alte tipuri de contracte si care nu tin cont de criteriile de mai sus pot fi reincadrate de ANAF si supuse platii taxelor si contributiilor stabilite pentru salariati.

Reincadrarea unor venituri de catre ANAF a dus la anularea platilor de catre institutie, in urma nenumaratelor litigii din instanta, aminteste sursa de mai sus. Au fost ulterior impuse cele sapte criterii care definesc activitatea independenta. La acest moment circa 700.000 persoane deruleaza activitati independente, iar criteriile stabilite prin lege lasa in continuare loc de interpretari eronate. Noile norme ar trebui sa defineasca si mai clar procedura de incadrare ca activitate independenta sau dependenta, evitand astfel abuzurile atat din partea celor care desfasoara astfel de activitati, cat si din partea autoritatilor fiscale.

In ce priveste PFA-urile, de la 1 ianuarie 2016 pentru veniturile din activitati independente se va plati CAS indiferent daca persoana fizica are si venituri din salarii sau nu.

 Astfel, PFA va putea opta intre cota CAS de 10,5% (cota individuala) aplicabila venitului net realizat sau 26.3% daca opteaza pentru un stagiu de cotizare complet.

Un exemplu concret privind modelul de calcul al impozitarii pentru PFA in 2016 gasiti AICI.

Regasiti si mai jos noile criterii privind definirea activitatii independente:

-    persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru,
-    persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti,
-    riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea,
-    activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara,
-    activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii,
-    persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective,
-    persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.


de Miruna Petrache

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pfa 2016norme codul fiscalactivitate independentareincadraresalariatcontributii


Data aparitiei: 18 Decembrie 2015

Votati articolul "Atentie! Liber-profesionistii si PFA-urile, obligati sa incheie noi contracte cu clauze clare pentru a evita reincadrarea!":
Rating:

Nota: 4.07 din 5 din 21 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X